9. ve 10. sınıflara ahlak eğitimi vermede görsel sanatların etkisi
Education of values providing ethics education 9th, 10th grade
  1. Tez No: 587673
  2. Yazar: EFRAİM BAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP GÖKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Ahlak, Görsel Sanat Eğitimi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Milli Eğitim Bakanlığının uygulamaya koyduğu değerler eğitimi projesinin öğrencilere kazandırmaya çalıştığı ahlaki değerlerin etkili bir kazanıma yol açması açısından ortaöğretim öğrencilerine (9. ve 10. sınıf ) görsel sanatlar yoluyla ahlaki değerleri kazandırmanın diğer sanatlara oranla daha etkili olacağıdır. Yöntem: Araştırma ilişkisel (korelasyonel) tarama modelinde nicel bir çalışmadır. İlişkisel araştırmalarda iki ya da daha fazla değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve neden-sonuç arasında ipuçları aranması amaçlanmaktadır. 2017/2018 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Başakşehir, Alibeyköy ve Çatalca ilçelerinde öğrenim gören 435 öğrenci örneklem olarak seçilmiş, ahlaki değerleri kazanma tutumları, tutum ölçeği envanteri ile incelenmiştir. Bulgular: Yapılan araştırmada öğrenci tutumlarından ve davranışlarından görsel sanatların ahlaki eğitime olumlu katkıları görülmüştür. Sonuç: Yapılan araştırmalarımızda ve incelemelerimizde görsel sanatlar dersinin, diğer sanat derslerine oranla daha etkili bir şekilde ahlaki değerleri kazandırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose : The aim of this study is to show that using visual arts will be more effective than the other arts while teaching values which are a part of the Values Education Project that Ministry of Education has put into practice for 9th and 10th grade students. Method : The research is a quantative one over the relation and co-relational model. The relation researches focus on searching for clarification of the hints for relation between 2 or more cause-results. On the education year 2017-2018, the samples of 435 students, studying in the preparatory education, were analyzed in Basaksehir, Alibeykoyu and Catalca in the province of Istanbul. Observation : Research and examination resulted in the fact that the lesson of visual arts has a positive contribution on the behavior of the students in the education stage.. Result : The proceeded research and examination resulted in the fact that the lesson of visual arts has a positive contribution on the behavior of the students in the education stage. Key words : Education of values – ethics – education of visual arts.