Urum Türkçesinde fiil çekimleri
Verb conjugation in the Urumian Turkish
- Tez No: 587868
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRER GÜLSEVİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Urum Türkçesi, Urumlar, Fiil Çekimleri, Türk Lehçeleri, Urumian Turkish, Urumians, Verb conjugation, Turkic dialects
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
“Urum Türkçesinde Fiil Çekimleri”adlı bu çalışmada, Uknayna'nın Azak Denizi kıyılarında yaşayan Urum Türklerinin kullandığı dildeki fiil çekim ekleri incelenmiştir. Tezimiz giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Urumların adı, tarihi, yaşadıkları coğrafyalar ve şimdiki nüfusları ile ilgili bilgiler verildikten sonra, Urum Türkçesinin tarihî özellikleri anlatılmıştır. Girişin son kısmında Urum Türkçesinin dört farklı ağız grubu sınıflandırılması gösterilmiş olup çalışmamızın amacı, uyguladığımız yöntem ve sınırlılık konuları açıklanmıştır. İnceleme bölümü, çalışmamızın ana kısmını oluşturmaktadır. Bu bölümde, Ukraynalı Türkolog Aleksandr Garkavets'in yayınladığı“Kuzey Azak Urumları: tarihi, dili, masalları, halk şarkıları, bilmeceleri, atasözleri, yazılı eserleri”kitabındaki derleme metinlerinde geçen fiil çekimleri, şekillerine göre zaman ve kip olarak ikiye ayrılmış ve tasnif edilmiştir. Sınıflandırmasını yaptığımız bu ekler, örnek cümleleri içinde gösterilmiş olup karşısında Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Sonuç ve öneriler kısmında ise Urum Türkçesinde bulunan fiil çekimleri değerlendirilmiştir. Yaptığımız çalışmaya dayanarak Urumcanın ağız özellikleri açıklanmış ve Urumcadaki ağızların birbirleri arasındaki fark, tablo şeklinde gösterilmiştir. Bu bölümün sonunda Urum Türkçesinin Türk lehçeleri arasındaki yeri ve önemi anlatılmış olup genel olarak Urum Türkleri üzerine yapılması gereken incelemer ile ilgili öneriler sunulmuştur. Çalışmamız için kullanarak yararlandığımız eserler, kaynakça bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, called“Verb conjugation in the Urumian Turkish”, we analysed the verb affixes of the language, which is used by the Urumian Turks, who live on the shores of the Azov Sea of Ukraine. Our thesis parer consists of the folowing chapters: introduction, research and conclusion. The historically based features of the Urumian Turkish were explained, after giving the information regarding the name, the history, the areas of living and the present population of the Urumian Turks in the Introduction chapter. Classification of the four different dialectical groups of the Urumian Turkish and the purpose, the methods applied in this thesis and the limitedness matters were shown in the end of the Introduction. The research chapter composes the basis part of our study. In this section the verb conjugations were devided into two groups, such as: tense and mood. The classification was made according to the form of the verbs, which were used in the book, called“Urumi Nadazov'ya, Istoriya, mova, kazki, pisni, zagadki, prisliv'ya, pisemni pam'yatki”, which was published by the outstanding Ukraininan Turcologist Alexandr Garkavets. The classified affixes were shown inside the example sentences and these sentences were translated into the Turkish language of Turkey. The subject of verb conjugation in the Urumian Turkish was finalised in the conclusion and recommendations chapter. The dialectical features of the Urumian Language were described here and the differences between them were given as a table. In the end of this section the necessity of studying the Urumian Turkish, the place and importance of this language throughout the other Turkic dialects were shown. Moreover there were some gerenal recommendations on the future researches of the Urumian Turks done in this parahraph. The list of literature, which was applied to during our thesis study, take place in the bibliography chapter.