Urum Türkçesi şekil bilgisi
Urum Language attachment structure
- Tez No: 277186
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KASAPOĞLU ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Urum Türkleri, Urumca, Yapım Ekleri, Urum Turks, Urum language, Structure attachment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Karadeniz'in kuzeyinde Azak Denizi kıyılarında yaşayan ve Türkçe konuşan Ortodoks Urumlar Türkoloji'nin yeni araştırma alanlarından biridir. Urumların dili ve kültürü bugüne kadar yeterince değerlendirilmemiş ve bu kültürel miras son yıllarda Aleksandr N. Garkavets çalışmalarıyla bilim dünyasına tanıtılmıştır.Aleksandr N. Garkavets'in Urum Türkleri ile ilgili ?Urumskiy Slovnik? adlı Urumca-Ukraynaca sözlüğü ile Urumlar hakkında ağız çalışmaları olan ?Urumi Nadazovya? adlı eserleri tez çalışmasının temelini teşkil etmiştir.Bu çalışma, ?Urumskiy Slovnik? adlı sözlükte yer alan yapım eki almış kelimelerin tek tek fişlenerek tasnif edilmesi suretiyle Urumca'nın yapım eki zenginliğinin ortaya konulmasını sağlamaktadır.Ayrıca ?Urumi Nadazovya? adlı Urumca'nın ağız çalışmaları ile ilgili eserde yar alan atasözleri ve deyimler yapım ekleri tasnif edilmesi sırasında örneklemeler için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish speaking Orthodox Urum Turks habiting on the sea shore off Azac Sea on the north of Black Sea are one of the focuses of research of the Turcology Science. The language and culture of the Urums has just been studied adequately to date and this cultural heritage has been introduced to the academic circles by recent studies of Aleksandr N. Garkavets.The Dictionary of ?Urumskiy-Ukranian? language named ?Urumskiy Slovnik? regarding Urum Turkish and ?Urumi Nadazovya? on mouth studies on about ?Urumskiy Slovnik? of Aleksandr N. Garkavets form the basis of this dissertation (thesis).This study helps clarifying the grammatical richness of structure attachment of Urum language by categorizing words in an indexed form one by one which took structure attachment in the dictionary called ?Urumskiy Slovnik?.Furthermore, proverbs and idioms taking place in the book regarding mouth studies of Urum language named ?Urumi Nadazovya? had been used for sampling in the process of categorization statement attachments.