Nur İçözü'nün eserlerinde eğitsel iletiler
Educational messages in the works of Nur İçözü
- Tez No: 588041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUHİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nur İçözü, Çocuk Kitapları, Eğitsel İleti, Nur İçözü, Children's Books, Educational Message
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çocuklar için yazılan kitapların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durum kitapların niteliğinin ve çocuğa uygunluğunun incelenmesini gerekli kılmaktadır. Çocuk kitapları çeşitli yönlerden incelenmektedir. Bu araştırmada, Nur İçözü'nün eserlerinin eğitsel iletiler bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Nur İçözü'nün öykülerinde ve masallarında yer alan eğitsel iletiler doküman incelemesi yöntemi ile belirlenmiş ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışma kapsamında, Nur İçözü'nün 53 kitabı incelenmiştir. Toplam 94 eğitsel ileti saptanmış ve yorumlanmıştır. Yazarın eserlerinin eğitsel iletiler bakımından oldukça zengin olduğu ve en çok doğa ve çevreye karşı duyarlılık, hayvan sevgisi, hayvanları korumak, yardımseverlik gibi iletilere yer verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The number of books for children is increasing day by day. This situation necessitates the examination of the quality and suitability of the books for child. Children's books are examined in various aspects. In this research, it is aimed to examine the works of Nur İçözü in terms of educational messages. In this research, document analysis method was used. Educational messages in the tales and the stories of Nur İçözü determined by document analysis method and analyzed by content analysis. Within the scope of the research 53 books of Nur İçözü were examined. A total of 94 educational messages were identified and interpreted. İt is seen that the author's works are very rich in terms of educational messages and it is seen that she mostly includes messages such as sensitivity to nature and environment, love of animals, protection of animals, benevolence.