16 temmuz 1611- 8 ağustos 1612 yılı Kıbrıs adası Ruznâmçe defterinin değerlendirilmesi
16 july 1611- august 8, 1612, evaluation of Cyprus island the book of Ruznamçe
- Tez No: 588498
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Bütçe, Ruznamçe, Cyprus, Budget, Ruznamçe
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada dört belge ele alınıp 16 Temmuz 1611 (5 Cemaziyelevvel 1020) ile 8 Ağustos 1612 (10 Cemaziyelahir 1021) tarih aralığında Kıbrıs Adası'nın 10 ay 20 günlük bütçesi ruznâmçe defterleri üzerinden incelenilecektir. Ele alınan ruznâmçe defterleri Başbakanlık Osmanlı Arşivinde, Maliyeden Müdevver Defterler arasında MAD.d defter kodu, 00441 sıra numarası ile bulunmakta olup defterin toplam sayfa sayısı 38'dir. Söz konusu belge incelenilerek Kıbrıs Adası gelir ve gider kaynakları ayrıntılı şekilde ele alınıp daha önce çalışılmış olan Kıbrıs Adası Bütçeleriyle karşılaştırılarak adanın ekonomik durumu değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, four documents will be handled and the 10 months and 20 days budget of the Island of Cyprus will be examined on the books of Ruznamçe between 16 July 1611 (5 Cemaziyelevvel 1020) and August 8, 1612 (10 Cemaziyelahir 1021). The Ruznamçe books that have had handled in the Ottoman Archives of the Prime Ministry. The book code MAD.d is included with number of 00441 among the financial books the total number of pages in this book is 38. This document will be examined income and expenditure sources in detail way and the economic status of the Cyprus Island will be evaluated and will be compared with the previously studied Cyprus budget.