Almanya'da Türk edebiyatı ve diğer Türk topluluklarının edebiyatları alanında yapılmış çalışmaların analitik bibliyografyası
An analitical bibliography: Studies of Turkish literature and literatures of other Turkic societies in Germany
- Tez No: 588563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUVAFFAK DURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Türk Edebiyatı, Türkoloji, Bibliyografya, Germany, Turkish Literature, Turkology, Bibliography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Türklük bilimi anlamına gelen modern Türkoloji, Batı Avrupa ve Rusya'da oluşmaya başlamıştır. Önceleri Avrupa'da Türklerle ilgili bilgiler XVI. yüzyıl ve sonrasında çoğunlukla anı, gezi yazısı ve mektup gibi yazılarda görülmüş; XIX. yüzyılın ikinci yarısında ise bilimsel bir disiplin kazanmaya başlamıştırtır. Bu anlamda Türkoloji açısından Almanya önemli bir yere sahiptir. Almanya'da XIX. yüzyıldan bu yana modern Türkoloji sahasında birçok bilimsel ve yazınsal eser verilmiş ve verilmektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, erken dönem Osmanlı – Almanya ilişkileri, tarihî seyir içerisinde ele alınmıştır. Yine XX. yüzyıla kadar modern Türkolojinin oluşumuna zemin hazırlayan önemli yazar ve araştırmaclara ve onların eserlerine yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Almanya'da yapılan Türkoloji çalışmalarının bibliyografyası ele alınmıştır. Bibliyografya ve analitik bibliyografya olmak üzere ikiye ayrılan tezde, Türkiye Türkçesinden ya da Türk lehleçerinden Almancaya çevrilen eserler; ya da doğrudan Almanca yazılan eserler ele alınmıştır. Bibliyografyadaki kriterlerden biri de eserlerin Almanya'da basılmış olmasıdır. Bu bağlamda tezde 1970 öncesi ve sonrasında Almanya'da faaliyet gösteren yayınevlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today modern Turkology, which means the science of Turkishness, first appeared in Eastern Europe and Russia. At first, the information about Turks in Europe was generally seen in memoires, travel writings and letters in 16th century and after it. And it started to become a scientific discipline in the second half of 19th century. In this sense, Germany is important for Turkology. In Germany, a lot of scientific and literary works have been written since 19th century. In the first part of the study, the Ottoman – Germany early stage relations were treated in its historical process. The important writers and researchers, who prepared the ground for the modern Turkology until the 20th century and their works were mentioned. In the second part of the study, the bibliography of Turkology studies in Germany has been prepared. In the thesis consistsing of a classical bibliography and an analytical (annotated) bibliography, the works translated from Turkey Turkish or other Turkish dialects into German, or directly written in German have been treated. Another point is that the works we have counted, should have been published in Germany. In this context, the study includes some translators and publishers in Germany, both before and after 1970.