İnsan kaynakları yönetiminde koçluk yaklaşımı ve etkileri - özel sektörde faaliyet gösteren hizmet işletmeleri yöneticileri ve çalışanları örneklemi
Coaching approach in human resources management and its effects: sample of service business managers and employees operating in private sector
  1. Tez No: 588564
  2. Yazar: LEYLA BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, koçluk, koçluk yaklaşımı, koçluk değerlendirmesi, yönetici, çalışan, Human resource management, coaching, coaching approach, coaching assessment, manager, staff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Günümüz modern yönetim yaklaşımının yönetim literatürüne hâkim olması ile birlikte yöneticiler yalnızca emreden ve iş yaptıran olmaktan çıkmış, yol göstererek çalışanın ve dolayısıyla örgütün gelişimini sağlayan koç yöneticiye dönüşmüştür. İnsan kaynakları yönetiminde koçluk yaklaşımın uygulanması ile birlikte personelin motivasyonu ve başarısı yükselmektedir. Bu çalışmada yöneticilerin kendi koçluk yaklaşımlarının ve değerlendirmelerinin, çalışanın ise yöneticilerinin koçluk yaklaşımlarına yönelik değerlendirmesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, etkin iletişimin koçluğun özü olduğunu, yöneticilerin koçluk yaklaşımına ilişkin öz değerlendirmelerinin gerçekçi olmadığını, çalışanın yöneticilerin koçluk yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmesinin, yöneticilerin düşündüğü kadar olumlu olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With today's modern management approach dominating the management literature, managers turned into a coach manager providing development of staff and therefore organization, instead of only command and make staff doing their job. The motivation and success of the staff increases with the implementation of the coaching approach in human resources management. In this study, it is aimed to examine the managers'own coaching approach and evaluation, and the personnel's evaluation of managers' coaching approach. The findings of the study show that effective communication is the essence of coaching, that self-evaluation of managers about their own coaching approach are unrealistic, and that personnel's evaluation of managers about coaching approach are not as positive as managers think.