İzmir ilinde mesleki ve teknik eğitim alan lise öğrencilerinin işsizlik ve kariyer kaygılarının Yapısal Eşitlik Modeliyle incelenmesi
The investigation into unemployment and career anxiety of vocational and technical high school students in i̇zmir via Structural Equality Model
- Tez No: 588722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA FİRUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Eğitim, İşsizlik kaygısı, Kariyer Kaygısı, Yapısal Eşitlik Modeli, Vocational and Technical Education, Unemployment Anxiety, Career Anxiety, Structural Equality Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; mesleki ve teknik eğitim alan lise öğrencilerinin işsizlik ve kariyer kaygılarını etkileyen demografik, sosyo-ekonomik ve ailesel faktörlerin yapısal eşitlik modeli kullanılarak incelenmesidir. Çalışmanın örneklemi İzmir ilinde 2018-2019 öğretim yılında mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerden kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. İzmir ilinin bütün ilçelerinin temsil edilebilmesi için çalışmaya farklı ilçelerden 10 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi dahil edilmiştir. Veri toplama işlemi anket yoluyla yapılmıştır. Araştırmada uygulanan anket literatür bilgilerinden faydalanılarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Optik form şeklinde hazırlanan anketler toplam 2300 öğrenciye uygulanmıştır. Veriler açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yol analizi kullanılarak değerlendirilmiş ve işsizlik ve kariyer kaygısına yönelik bağımsız değişkenlerle oluşturulan model sınanmıştır. Elde edilen araştırma bulgularına göre; oluşturulan modelin kabul edilebilir uyum değerleri ürettiği görülmüştür. Elde ettiğimiz bulgular mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinde işsizlik ve kariyer kaygısını arttıran başlıca faktörlerin okul memnuniyeti ve eğitim kalitesi olduğunu göstermiştir. İşsizlik kaygısını etkileyen diğer faktörler öğrencinin okulu, yaşı, sınıfı, eğitim aldığı alan ve babasının hayatta olup olmaması durumudur. Kariyer kaygısını ise öğrencinin yaşı, ailenin ortalama aylık geliri, babasının eğitim ve iş durumu etkilemektedir. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinde ortaya konan bu bulguların eğitim politikalarının geliştirilmesi ve gençlerin kaygılarını azaltacak iyileştirmelerin yapılmasında kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to investigate into the factors of demographic, socio-econimic and familiar which effect unemployment and career anxiety of vocational and technical high school students via structural equality model. The sample of the study was specified from vocational and technical high school students in İzmir during the academic year 2018-2019 via convenience sampling method. It was included 10 vocational and anatolian high school in this study from different districts for the purpose of being represented all of the districts in İzmir. The data collection was made through survey. The survey which is applied to the investigation was prepared by taking advantage of the literature knowledge by the investigator. The surveys were arranged in the form of optical were applied to 2300 students. The data were evaluated by using of exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and path analysis and the model which was formed with independent variables aimed at unemploymented career anxiety was tested. According to the obtained research findings, it was seen that the formed model produces admissable adaptive values. The obtained findings showed that the primary factors which increases unemployment and career anxiety of vocational and technical high school students are school pleasure and education quality. The other factors which effect on unemployment anxiety are students' school, age, class, departure of education and whether his father is alive or not. At the same time; students' age, the average monthly income of the family and the father's educational and job status effect on career anxiety. We suppose that these findings which were put forward on vocational and technical education students can be used for the development of educational policies and ameliorations for decreasing the young people with anxiety.