X-Y-Z kuşakları ve siyasal katılımda rol oynayan faktörler
X-Y-Z generations and the factors that play a role i̇n their politicial participations
  1. Tez No: 588964
  2. Yazar: MİYESSER ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Siyasal Katılım, Siyasal Katılımı Etkileyen Faktörler, X Generation, Y Generation, Z Generation, Political Participation, Factors Affecting Political Participatio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı Gaziantep ilinde ikamet eden bireylerin mensup oldukları kuşaklara göre siyasal katılım türlerinde, lidere bağlılık derecelerinde, siyasal bilgilenme sağladıkları kitle iletişim araçlarını kullanma sıklıklarında ve siyasal katılım düzeylerinde farklılık olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Ayrıca cinsiyet, gelir durumu ve eğitim durumu gibi demografik özellikler siyasal katılım düzeylerini farklılaştırmakta mıdır sorularına da yanıt aranmıştır. Çalışma Ocak-Nisan 2019 tarihlerinde üç farklı çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini Gaziantep Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde yaşayan seçmenler oluştururken, bu evren içerisinden örneklem grubu ise 524 katılımcıdan oluşmuştur. Bu katılımcıların 138'i X kuşağı, 281'i Y kuşağı ve 105'i Z kuşağından oluşmaktadır. Veriler bir anket formu ile toplanmıştır. Formun ilk bölümünde katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin sorular, diğer bölümlerinde siyasal katılımına ve siyasal tercihlerine ilişkin sorular yer almaktadır. Verilerin analizinde hipotezlerin test edilmesi ve değişkenler arasında anlamlı farklılığın olup olmadığının tespit edilmesi maksadıyla Anova testi uygulanmıştır. Analiz sonucuna göre; kuşaklara göre siyasal katılım düzeylerinin genel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a difference the individuals residing in Gaziantep differ according to the generations they belong to, the types of political participation, the degree of commitment to the leader, the frequency of use of the mass communication tools they provide political information, and the level of political participation. In addition, questions were asked about whether demographic characteristics such as gender, income status and education status differed from political participation levels. The study was conducted from January to April 2019 with three different groups. The survey universe was composed of voters living in Gaziantep Şehitkamil and Şahinbey districts, while the sample group from within this universe consisted of 524 participants. 138 of these participants belong to X-generation, 281 belong to Y generation and 105 belong to Zgeneration. The data was collected through a questionnaire. In the first part of the form, questions about the demographic characteristics of the participants and in the other parts, questions about their political participation and political preferences are included. In the analysis of the data, ANOVA test was applied to test the hypotheses and to determine whether there were significant differences among the variables. According to the results of the analysis, it was determined that the levels of political participation differ significantly in general according to generations.