Siyasal katılım sürecinde sosyal medyanın rolü: X, Y ve Z kuşakları üzerine bir araştırma
The role of social media in the political participation process: A research on generations X, Y and Z
- Tez No: 879241
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal Katılım, Web 2.0, Sosyal Medya, Kuşaklar, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Politics, Political Participation, Web 2.0, Social Media, Generations, Generation X, Generation Y, Generation Z
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Demokratik ülkelerde vatandaşların fikir ve düşüncelerini ifade etmek amacıyla gerçekleştirdikleri bütün faaliyetlere siyasal katılım adı verilir. Basit bir ilgiden oy vermeye kadar uzanan, geniş bir kapsama sahip olan siyasal katılım, sosyal medya kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte şekil değiştirmiştir. İlk olarak internet kavramının doğuşu sonrasında yeni medya ve sosyal medyanın gelişi günümüzde pek çok değişime sebep olmuştur. Sağladığı avantajlardan dolayı birçok alanda kullanılan bu mecra zamanla gücünü daha da artırmıştır. Siyasal katılım vatandaşların geleneksel yöntemlerle gerçekleştirdiği faaliyetlerden ibaretken sosyal medya ile birlikte çevrimiçi ortamlara taşınmıştır. Sunduğu avantajlar ve özgür yapısından dolayı siyasal konulara ilgisi olmayan vatandaşlar dahi sosyal medya vasıtasıyla siyasal konulara ilgi duymaya başlamıştır. Siyasi süreçlere ilgi duyan ve katılım gösteren vatandaşların ise zaten var olan siyasal katılımlarını pekiştirmiştir. Sosyal medyanın siyasal süreçler üzerindeki bu gücü yapılan çalışmalarda da kanıtlanmıştır fakat bu gücün bütün bireylerde aynı etkiye sahip olması mümkün değildir. Özellikle farklı koşullarda, farklı bakış açıları ile büyüyen bireylerin birçok konuda olduğu gibi çevrimiçi siyasal katılımda da fikirleri farklı olacaktır. Bu çalışma, öncelikle sosyal medyanın siyasal katılım üzerindeki rolünü araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte önemli bir amaç da farklı yıllarda doğmuş ve büyümüş olan X, Y ve Z kuşağının, sosyal medyada siyasal katılım konusundaki fikirlerini ve aralarındaki farklılaşmayı tespit edebilmektir. Bu doğrultuda Konya ili içerisinde yaşayan ve X, Y, Z kuşakları içerisinde yer alan 484 katılımcı ile bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda sosyal medya kullanımının siyasal katılım üzerinde olumlu anlamda etkili olduğu ve bu etkinin sınırlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kuşaklar arasında X kuşağının hem genel siyasal süreçlerde hem de sosyal medya üzerinden siyasal katılımda daha aktif olduğu görülmüştür. Z kuşağı ise siyasal konularda ve sosyal medya ile siyasal katılımda en düşük orana sahiptir. Y kuşağı ortalama bir katılım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In democratic countries, all activities carried out by citizens to express their ideas and thoughts are called political participation. Political participation, which has a wide scope ranging from simple interest to voting, has changed shape with the introduction of the concept of social media into our lives. First of all, the emergence of the internet concept and the arrival of new media and social media have caused many changes today. This medium, which is used in many areas due to the advantages it provides, has increased its power over time. While political participation consisted of activities carried out by citizens using traditional methods, it has moved to online environments with social media. Due to the advantages it offers and its free nature, even citizens who are not interested in political issues have become interested in political issues through social media. It has reinforced the already existing political participation of citizens who are interested and participating in political processes. This power of social media on political processes has been proven in studies, but it is not possible for this power to have the same effect on all individuals. Especially individuals who grew up in different conditions and with different perspectives will have different opinions on online political participation, as on many issues. This study was conducted primarily to investigate the role of social media on political participation. However, an important aim is to determine the opinions of Generations X, Y and Z, who were born and raised in different years, about political participation in social media and the differentiation between them. In this regard, a field research was conducted with 484 participants living in Konya province and belonging to the X, Y and Z generations. As a result of the research, it was concluded that social media use has a positive effect on political participation and that this effect is limited. In addition, it has been observed that among generations, Generation X is more active in both general political processes and political participation through social media. Generation Z, on the other hand, has the lowest rate in political issues and political participation with social media. Generation Y shows average participation.