İş geliştirme merkezlerinin (İŞGEM) bölgesel kalkınmadaki önemi: Sivas ve Sorgun örneği
The importance of business development centers (regional development) in regional development: Case of Sivas and question
- Tez No: 589071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY NOYAN YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, TR72 Bölgesi, Ekonomik Büyüme, İŞGEM, Economic Development, İŞGEM, Development of TR72, Regional Development Agencies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye'de 1997 yılında ilk İş Geliştirme Merkezi(İŞGEM)'nin kurulması ile bölgesel kalkınmaya destek konusunda önemli adımlar atılmıştır. Global olarak bakıldığında da birçok başarılı örneği görülen iş geliştirme merkezleri, ülkemizde de Tarsus Ve Van örnekleri başta olmak üzere önemli başarılara imza atmışlardır. Bu çalışmada TR72 bölgesinde yer almakta olan Sivas ve Sorgun iş geliştirme merkezleri analiz edilmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış olup, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile Sivas ve Sorgun iş geliştirme merkezlerinde yer alan 31 adet firma ankete tabi tutulmuştur. Bu firmalardan 10 tanesi Sorgun iş geliştirme merkezinde yer almakta olup, geriye kalan 21 firma Sivas iş geliştirme merkezinde yer almaktadır. Uygulanan anket çalışması içerisinde konunun amacına ve yöntemine uygun olarak hazırlanan sorular sorulmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 programına yüklenerek değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; bağımsız iki grup karşılaştırılırken, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırılırken ki-kare testi ve varyans analizi kullanılmış ve veriler tablolarda aritmetik ortalama, standart sapma, birey sayısı ve yüzde şeklinde belirtilmiştir. Yanılma düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgularda elde edilen sonuçlarda, ankete katılan kişilerin yaş aralığının 20-30 yaş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan kişilerin yaklaşık %50 oranında lisans mezunu olduğu ve yabancı dil bilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan firmaların, öz sermaye ve devlet destekleri alarak kurulduğu ve birçok firmanın 2018 yılında faaliyetlerine başladığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan firmaların büyük çoğunluğunun tek ortaklı olduğu ve 1- 10 kişi arasında istihdam sağladığı görülmüştür. Anket çalışması yapılan firmaların 22 tanesinin ihracat yapmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; iş geliştirme merkezleri ile ilgili literatürde yer alan çalışmalarda incelendiğinde, İŞGEM'lerin vermiş oldukları desteklerden faydalanan firmaların yüksek oranda hayatta kalma sürelerinin arttığı sonuçlarına rastlanmıştır. Sivas ve Sorgun örneklerinde yer alan firmaların tam olarak İŞGEM desteklerinden faydalanmadıkları, bunun yanında Sivas iş geliştirme merkezinde yer alan firmaların İŞGEM ile ilgili görüşlerinin genel anlamda olumsuz olduğu sonucuna varılmıştır. Sivas ve Sorgun iş geliştirme merkezlerinde yer alan firmaların desteklerden tam verimlilikle yararlanması sağlanmalı, ayrıca söz konusu İŞGEM'ler ile bünyelerinde yer alan firmalar arasında var olan işbirliği kuvvetlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
When the establishment of the first ISGEM (Business Development Center) was laid in 1997, important steps were taken to support regional development in Turkey. Globally, business development centers, which have many successful examples, have achieved significant successes in our country including Tarsus and Van samples. In this study, Sivas and Sorgun business development centers located in TR72 region were analyzed. In the research, survey method was used and 31 companies in Sivas and Sorgun business development centers were subjected to survey by simple random sampling method. 10 of these companies are located in Sorgun Business Development Center and the remaining 21 companies are located in Sivas Business Development Center. The questions prepared in accordance with the purpose and method of the subject were asked in the survey study. The data obtained from the study were analyzed by SPSS 22.0 program. In the evaluation of the data; When comparing two independent groups, the significance test of the difference between the two means, variance analysis and Chi-Square tests were used when comparing more than two independent groups, and the data were expressed as arithmetic mean, standard deviation, number of individuals and percentages on the tables. The significance level was determined as 0.05. According to the results, the age range of the participants was 20-30 years. In addition, it was concluded that approximately 50% of the participants were undergraduate graduates and did not speak a foreign language. It was determined that the companies participating in the research were established with the support of equity and government and many companies started their activities in 2018. It was seen that the majority of the companies participating in the research were single partners and provided employment between 1 and 10 people. It was determined that 22 of the surveyed firms did not export. As a result; When the studies in the literature on business development centers are examined, it is seen that the firms that benefit from the support provided by ISGEM have a high survival rate. It is concluded that the firms in the Sivas and Sorgun examples do not fully benefit from the support of ISGEM and that the opinions of the firms in Sivas business development center about ISGEM are generally negative. It should be ensured that the companies located in Sivas and Sorgun business development centers make full use of the supports and also the existing cooperation between these ISGEMs and the companies within them should be strengthened.