Entelektüel sermaye ve bilgi yönetiminin örgütsel performansa etkileri: X holding'inde bir araştırma
The impact of intellectual capital and information management on organisational performance: A case study on X holding
  1. Tez No: 589126
  2. Yazar: ZEYNEP TEKELİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Bilgi Yönetimi, Örgütsel Performans, Intellectual Capital, Information Management, Organizational Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 21. Yüzyılda işletmelerin etkinliğini ve verimliliğini artırmada araç olan entelektüel sermaye ve bilgi yönetiminin işletmeler açısından önemini ve bu kavramların örgütsel performansa olan etkilerini incelemektir. Bu sebeple konuya ilişkin kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara'da faaliyet gösteren X Holding ve Grup Şirketlerinde çalışan beyaz yaka personeller oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi olan anket tekniğinden yararlanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında hazırlanan anket formu basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 385 kişiye uygulanmıştır. Anketlerin bir kısmı form dağıtılmak suretiyle doldurtulurken bir kısmı da mail yolu ile ilgililere doldurtulmuştur. Verilerin analizinin yapılması adına SPSS Statistics 21.0 ve Lisrel 8.54 istatistik programları kullanılmıştır. Program sayesinde güvenilirlik analizi, standart sapma, aritmetik ortalama hesapları yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasında bulunan ilişkiyi incelemek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bilgi yönetimi ile örgütsel performans arasında entelektüel sermaye ile örgütsel performans arasında ve bilgi yönetimi ile entelektüel sermaye arasında ilişki olduğu görülmüştür. Bu ilişki sonucunda entelektüel sermayenin örgütsel performansa dönüşmesinde bilgi yönetiminin aracı rolü incelemek üzere araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the last quarter of a century, intellectual capital and information management are regarded as means to increase efficiency and productivity in work places. The main purpose of this study is to examine the importance of these notions for enterprises and their impact on organizational performance. To this end, an in-depth literature review on the subject was conducted. White-collar employees of X Holding and its affiliates which is located in Ankara constitute the universe of this research. To collect the necessary data, a quantitative research was conducted through survey method. A total of 385 individuals were selected with simple random sampling technique to conduct the survey that was composed as part of this study. These people were either contacted through email or submitted a printed copy of the questionnarie to fill it out. SPSS Statistics 21.0 and Lisrel 8.54 software were used to analyze the acquired data. By means of these softwares, reliability anaylsis, standard deviation, and arithmetic means are calculated. In addition to these, structural equation model was used to examine the relation between the variables. Result of the demonstrated analysis, it has been seemed that there are connections between information management and organizational performance; intellectual capital and organizational performance and information management and intellectual capital. As a result of this relation, it has been realized made in order to study intermediary role of information management in the transformation of intellectual capital into organizational performance.