Volatility transmission between baltic dry index and oil pricesas a risk indicator
Bir risk göstergesi olarak Baltık kuru yük endeksi ile petrol fiyatları arasındaki oynaklık geçişkenliği
  1. Tez No: 589605
  2. Yazar: MERİÇ KARPAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİL GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Ekonometri, İşletme, Finance, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ARCH model, Baltık kuru yük endeksi, Fiyat hareketi, Kuru dökme yük, Kuru dökmeyük taşımacılığı, Oynaklık, Petrol, Petrol ürünleri, ARCH model, Baltic dry index, Price movement, Dry bulk cargo, Dry bulk cargo transport, Volatility, Petroleum, Petroleum products
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Londra'da Baltık Borsası tarafından günlük olarak yayınlanan ve pek çok kişi tarafından küresel ticaretin en önemli göstergelerinden biri olduğu düşünülen Baltık Kuru Yük Endeksi ile Ham Petrol fiyatları arasındaki korelasyonu incelemeyi amaçlamaktadır. Ham Petrol için Brent Ham Petrol fiyatları referans olarak alınmıştır. Bu araştırma, Brent Ham Petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların, uluslararası ticaret ve üretimin canlılığını doğrudan etkileyen taşıma maliyetleri aracılığıyla Baltık Kuru Yük Endeksi üzerindeki yayılma etkisini ortaya koymayı beklemektedir. Bu bağlamda, çalışma DCC-GARCH oynaklık yaklaşımı aracılığıyla Brent Ham Petrol fiyatlarından Baltık Kuru Yük Endeksine oynaklık geçişkenliği olduğu sonucuna varabilmek için ilk olarak mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesini gerçekleştirmiştir. Ardından sırasıyla ilgili değişkenler açıklanmış ve oynaklık modelleri üzerinde durulmuştur. Ve nihai olarak da seçilen metoda ilişkin test sonuçları açıklanıp yorumlanmıştır. Ampirik bulgular, enerji maliyetleri okyanus taşımacılığındaki toplam maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturduğu için bu duruma paralel olarak bir çok sebepten dolayı Endeksin performansını küresel ölçekte etkilemekte olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the correlation between the Baltic Dry Index which is published by Baltic Exchange in London on a daily basis and in terms of global trade is considered as one of the most important indicators by many and Crude Oil Prices for which the Brent Crude Oil Prices to be taken as a reference variable. The research expects to put forth the spillover effect that the Brent Crude Oil price fluctuations have upon the Baltic Dry Index through the cost of shipping directly affecting the vitality of international trade and production. In this context, the study firstly conducts a thorough review of available literature in order to establish the conclusion that by means of MV DCC-GARCH volatility approach, there is volatility transmission from Brent Crude Oil prices to the BDI. Afterward, respective variables were explained and volatility models were discussed. And ultimately, the test results for the selected model were explained and interpreted. Empirical findings indicate that as the cost of energy for ocean transportation accounts for a significant amount of total costs, concordantly fluctuations of oil prices for several reasons directly affect the performance of the Index on a global scale.