Yetenek yönetimi, işten ayrılma niyeti ve örgütsel bağlılık ilişkisi: İlaç sektöründe bir işletme araştırması
Relationship of talent management, cease intent of employment and organizational commitment: An pharmaceutical enterprise research
  1. Tez No: 589760
  2. Yazar: ESRA SARIKEÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşten Ayrılma Niyeti, Örgütsel Bağlılık, Talent Management, Human Resources Management, Cease Intent of Employment, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yaşanan yoğun rekabet ortamında, işletmelerin yaşamlarını devam ettirmeleri giderek daha da zorlaşmaktadır. İşletmeler bir yandan yaşamlarını devam ettirmeye çalışırken, diğer yandan da yaşanan değişim ve gelişmelere uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. İşletmeler, maddi kaynakların rekabette tek başına yeterli olmadığının, bununla birlikte rekabette üstünlüğün ancak sahip olduğu nitelikli ve yetenekli insan kaynağı gerçekleşebileceğinin farkına varmaya başlamışlardır. Dolayısıyla nitelikli ve yetenekli çalışanın rekabet açısından yarattığı üstünlük, işletmelerin farkında olmaya başladığı bir konu olarak ön plana çıkarken, rekabet üstünlüğü sağlamanın bir çözüm yolu olarak da görülmeye başlanmıştır. İşletmeler bu amaçla; yetenek yönetimi uygulamaları ile çalışanlarını rakip işletmelere kaptırmamak ve yetenekli adayları kendilerine çekebilme adına uygulamalar ve stratejiler geliştirmeye başlamışlardır. Bu nedenle, yetenekli çalışanları elde etme ve tutmaya yönelik işletmenin gerçekleştirdiği yetenek yönetimi uygulama ve stratejileri çalışanların örgütsel bağlılığını arttırırken işten ayrılma niyetlerini de azaltacaktır. Bu amaçla çalışmada, yetenek yönetimi çalışmaları yapan ve sektöründe öncü olan bir ilaç işletmesinde yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiş ve bu amaca yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırmaya yönelik gerekli olan veriler için anket yöntemi uygulanmış, anket sonuçlarına göre elde edilen veriler ise SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Anket çalışmasında tezin konusuna uygun literatürde daha önceden Türkçeye uygulanmış ölçekler kullanılmıştır. Anket çalışmamıza çoğunluğu erkek çalışan olmak üzere 96 kişi katılım göstermiştir. Katılımcılarımın vermiş olduğu cevaplara bağlı olarak yapılan analiz neticesinde literatür ile uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Yapılan araştırma ve analiz çalışmasının sonucunda elde edilen bilgiler yardımıyla çalışmanın, hem iş hayatına (uygulamada) hem de akademik hayata (literatüre) katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In an intense competitive environment, it is becoming increasingly difficult for enterprises to survive. While enterprises are trying to survive on the one hand, they are trying to adapt to the changes and developments on the other hand. Enterprises have begun to realize that financial resources are not solely sufficient in competition, however, the competitive advantage can be realized with qualified and talented human resources. Therefore, the superiority created by qualified and talented employees in terms of competition has come to the forefront as a fact that companies are becoming aware of, and it has started to be seen as a solution to provide competitive advantage. For this purpose, enterprises have started to develop practices and strategies in order to avoid taken their employees from competing enterprises and to attract talented candidates. Therefore, the talent management practices and strategies of the company aimed at acquiring and retaining talented employees will increase employees' organizational commitment while reducing their intention to quit. For this purpose, the aim of this study is to investigate the relationship between talent management practices and organizational commitment and cease intent of employment in a pharmaceutical company which is a pioneer in the sector and conducts research on talent management. The survey method was applied for the data required for the research and the data obtained according to the survey results were analyzed with SPSS 23 software. In the survey study, the scales previously translated into Turkish were used in the literature appropriate to the subject of the thesis. 96 people, mostly male employees, participated in our survey study. As a result of the analysis performed based on the answers given by the participants, results consistent with literature were obtained. It is thought that the study will contribute to both business life (in practice) and academic life (to literature) by the help of the information obtained from the research and analysis.