Ambalaj tasarımlarında yaratıcılığın önemi ve algı sorunları
Importance of the creati̇vi̇ty i̇n packagi̇ng desi̇gn and the problems i̇n percepti̇ons
- Tez No: 589778
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: packaging design, graphic design, creativity, perception problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ambalaj, insanlık tarihi kadar eski olup, ilk dönemler de saklama kabı ve koruma mantığı ile kullanılsa da, bu algı ve işlev günümüzde, tanıtım, reklam, depolama ve en önemlisi koruduğu ürün hakkında bilgi verme görevini yüklenmiştir. Bu araştırma, ambalajın ortaya çıkışı ve tanımı ile başlayıp, yaşanan süreç içerisinde gerçekleşen etkiler, düşünceler, teknolojiler, ürünlerde gerçekleşen üretici tüketici çerçevesi ve yakın dönemden bu yana yaşanan gelişmeler detaylı olarak ele alınmaktadır. Tasarım ve teknik alanda yaşanan gelişmelerin ve süreçlerin ambalaj tasarımında yaratıcılığı ve algı sorunlarını yakın bir gözlem ile incelemiş ve süreçler açıklanmaya çalışılmıştır. Görsel iletişim şeklinde oluşturulmuş̧ mesajların işitsel iletişimden belirgin bir farkı kalıcılığıdır. Bu anlamda tasarımda görsel unsurlar bir bütünlüğe sahip olmalıdır. Yaratıcılık başta olmak üzere, tüm bunları yaparken, tasarlarken grafik tasarım ilke ve elemanları tasarımcıya yol gösterirler. Birinci bölümde, Ambalaj günümüzde tüketiciye ürününün sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayan en önemli araçtır. Ambalajın amacı temelde, ürünün temiz ve sağlam kalmasını sağlayan, alıcısına ulaştıran, belli koşullarda ürünü muhafaza ederek uzun ömürlülük sunan, ürünün albenisini arttırarak hakkında bilgi veren ve kullanımını kolaylaştıran en önemli unsur olduğu açıklanmıştır. Ambalajın ortaya çıkışı, tasarımı ve grafik alanında yaşanan uygulama detayları ile ele alınmış; İkinci bölümde ise, daha çok yaratıcılık ve algı unsuru üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise tezin içerisinde yer verilen bilgi ve öneriler doğrultusunda görsel analiz ve öneriler ile sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the packaging is as old as the history of the mankind, and it was used as storing or preserving, this perception and the functionality has changed today. As of 2019 packagings biggest tasks are promoting, advertising, storing, and most importantly, providing information about the product that is in the packaging. In this research, starting with the origin and definition of packaging, it examines the effects, thoughts, technologies, and the producer-consumer framework and recent developments in packaging are discussed in detail. Because of the developments and processes in the field of design and techniques, problems of creativity and perception in packaging designs were closely observed and examined. In the first part of this study, the emergence of packaging, its design, and application in the field of graphics are particularly discussed. In the second part, creativity and perception of packaging were emphasized.