Peter Brook Tiyatrosu'nda oyuncu-seyirci ilişkisi
Actor - attendance relati̇onshi̇p at Peter Brook Theater
  1. Tez No: 589925
  2. Yazar: EKİN AKSU KAVRAAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Peter Brook, Oyuncu, Seyirci, Çağdaş Tiyatro, Peter Brook, Actor, Spectator, Cotemporary Theater
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tiyatronun oluşumu ve gelişimi incelendiğinde, anlatım aracı olarak seyircinin sahneyle ve oyuncuyla olan ilişkisinin temel alındığı görülmektedir. Çağdaş Tiyatro'nun gelişimiyle ele alınan farklı yaklaşımlar, oyuncu ve seyircinin konumunu yeniden belirlemiştir. Tiyatronun doğduğu günden bu güne vazgeçilmez ögelerini oluşturan oyuncu ve seyirci kavramları sahnenin temel dinamiğini oluşturmuş ve derinlikli etkiyi bu kavramlar yoluyla sağlamayı amaçlamıştır. Tarihsel süreç incelendiğinde bu kavramların misyonunun yenilendiği ve işlevselliğinin yön değiştirdiği görülmektedir. Oyuncu ve seyirci ilişkisi tiyatronun biçimselliğine daima yön vermiş ve doğrudan etki etmiştir. Çağdaş Tiyatroda yeni biçimler ortaya koyan farklı çalışmalar yapılmaktadır ve bu alanda araştırmalar devam etmektedir. Peter Brook'un ortaya koyduğu Boş Alan ve Dolaysız Tiyatro kavramları da Çağdaş Tiyatro'nun gelişmesinde temel yapı taşlarından birini oluşturmuştur. Bu araştırmada Çağdaş Tiyatronun evrimi ve Peter Brook'un ortaya koyduğu modern tiyatro biçimi, oyuncu-seyirci ekseni çerçevesinde incelenmektedir. Bu çalışmada 'Literatür Tarama' yöntemi kullanılmıştır. Araştırma için Çağdaş Tiyatro üzerine yazılmış yayınlardan, Peter Brook'un kendisinin kaleme aldığı kitaplardan, dergilerde yazılmış makalelerden ve yayınlanmış tezlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the formation and development of the theater is examined, it is seen that theater, that is a means of expression, is based on the relation of the audience with the stage and the actor. With the development of the Contemporary Theater, the different approaches are re-determined the position of the actor and the audience. The concepts of the actor and the audience, which constitute the indispensable elements of the theater since of its birth, formed the basic dynamics of the stage. When the historical process is examined, it is seen that the mission of these concepts has been renewed and its functionality has changed direction. The relationship of the actor and the spectator has always been a steering and a direct impact to theater's formality. Different studies have been carried out in Contemporary Theater and new researches are underway. The concepts of“Empty Space”and“Immediate Theater”, which Peter Brook put forward, have formed one of the building blocks of the Contemporary Theater. In this research, the evolution of the Contemporary Theater and Peter Brook's Modern Theater are examined within the framework of the player-spectator axis. In this study,“Literature Search”method was used. This research benefits from publications written on Contemporary Theater, books written by Peter Brook himself, articles written in journals and published theses.