9. sınıf öğrencilerinin düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik bir araştırma
A research on developing the thinking skills of 9th grade students
  1. Tez No: 589967
  2. Yazar: SEMRA BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme eğitimi, eleştirel düşünme becerisi, yansıtıcı düşünme becerisi, özenli düşünme becerisi, lise öğrencileri, Thinking education, critical thinking skills, reflective thinking skills, caring thinking skills, high school students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Lise 9. sınıf öğrencileriyle yürütülen bu araştırmada öğrencilerin eleştirel düşünme, yansıtıcı düşünme ve özenli düşünme becerileri ile ilgili uygulamalar yaparak öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmacı gözlemleri sonucunda öğrencilerin düşünme becerilerinde eksiklikler olduğunu tespit ederek lise 9. sınıf öğrencileriyle düşünme becerileri üzerine bir eylem araştırması tasarlamıştır. Çalışma grubunu 9. sınıfta öğrenim gören 15 kız öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerle yarı-yapılandırılmış odak grup görüşmesi yapılmış ve aynı zamanda ön test-son test olarak değerlendirilmek üzere eleştirel düşünme becerisi testi, yansıtıcı düşünme becerisi ölçeği ve özenli düşünme ile ilgili empati düzeyi belirleme ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda uygulanan eylem planlarının öğrencilerin eleştirel, yansıtıcı ve özenli düşünme becerilerine olumlu etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study conducted with 9th grade high school students, it was aimed to improve students' thinking skills by conducting applications related to students' critical thinking, reflective thinking and caring thinking skills. The researcher designed an action research with high school 9th grade students in order to implement action plan on critical, reflective and caring thinking by detecting deficiencies in students' thinking skills. The study group consisted of 15 female students in 9th grade. In the research, semi-structured focused group interviews were conducted with the students and also, critical thinking skill test, reflective thinking scale and empathy level determination scale related to caring thinking were applied to be evaluated as pre-test and post-test. Based on the data obtained, it was concluded that the action plans implemented had a positive effect on students' critical, reflective and caring thinking skills.