Sivas ilinin turistik arz potansiyelinin Swot analizi ile belirlenmesi
Determination of touristic supply potential of the city of Sivas through swot analysis
- Tez No: 590294
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm Potansiyeli, Turizm Destinasyonu, SWOT Analizi, Sivas, Tourism Potential, Tourism Destination, SWOT Analysis, Sivas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Turizm ulusal ve uluslararası düzeyde stratejik planlarla ilerleme gerektiren tüm dünyaca önemi kabul edilmiş bir hizmet endüstrisidir. Günümüzde birçok yöre alternatif turizm eğilimlerinden ve gelirlerinden pay almak istemektedir. Ayrıca alternatif turizm türlerine eğilim yoğunlaştıkça yeni destinasyonlar bulma veya bir yörenin turizmde aktif yer alma çabalarında artış gözlenmektedir. Bu nedenle bir şehrin sürekli değişen ve gelişim gösteren turizm hareketlerine katılma sürecinde mevcut turistik arz potansiyelinin araştırılması ve belirlenmesi gerekir. Doğru stratejik planlarla birlikte sürdürülebilir amaçlara yönelik yapılan her çalışma turistik destinasyon adına iyileştirmeler içerir. SWOT Analizi stratejik planlar belirlemek adına mevcut durumu ortaya koymayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu çalışma ile Sivas turizminin turistik arz potansiyeli SWOT Analizi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Sivas'ta faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde çalışan bireyler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri anket tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans-yüzde dağılımları, ortalamalar, çapraz tablolar ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda Sivas turizminin güçlü-zayıf yönleri, turizmi geliştirmek adına fayda sağlayabilecek olası fırsatlar ile turizmin gelişmesine engel olabileceği düşünülen risk unsurları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere dayanarak Sivas ilinin SWOT matrisi çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a service industry of which significance is known worldwide and which requires advancement at national and international levels with strategic planning. Today, many locations seek shares from the alternative tourism trends and revenues. Moreover, as the alternative tourism types become more popular, the attempts to find new destinations and to take hold actively in tourism also accelerate. Therefore, available touristic supply potential of a city in the process of participation to tourism activities, which continuously change and develop, needs to be investigated and determined. Every work towards sustainable goals together with correct strategic planning includes improvements for the benefit of the touristic destination. SWOT Analysis is a method aiming to present the current situation with a view to determine strategic plans. This study attempts to determine touristic supply potential of Sivas tourism through SWOT Analysis. For this purpose, target population of the study is composed of the individuals at the accommodation facilities operating in Sivas. The data for the research has been obtained through questionnaire technique. Frequency and percentage distributions, means, cross tables and one-way ANOVA test has been used for the analysis of the data obtained. As a result of the analysis, strengths and weaknesses of Sivas tourism, potential opportunities that may contribute to development of tourism as well as the risk factors that are considered to prevent development of tourism, are tired to be determined. SWOT matrix of the city of Sivas was constructed based on the data obtained during the study.