Sosyal hizmetler çalışanlarında örgütsel bağlılık ve iş doyumu: Belediye çalışanları üzerinde bir uygulama
Organizational commitment and work satisfaction in social services employees: An application on municipal employees
- Tez No: 590389
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Devam bağlılığı, duygusal bağlılık, normatif bağlılığı, iş doyumu, Organizational commitment, Attendance commitment, emotional commitment, normative commitment, job satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada İstanbul Başakşehir Belediyesi'nde faaliyette bulunan Sosyal Hizmetler Merkezi çalışanlarının örgüte bağlılıklarının iş doyumu üzerindeki etkisi ve iki değişken arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Sosyal Hizmetler Merkezi'ndeki 210 sayıda çalışanın örgüte bağlılık seviyelerini belirlemek amacıyla Meyer ve Allen'in üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeği, işe olan doyum düzeylerini belirlemek için ise“Minesota İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışanların demografik özelliklerini tespit etmek için de cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, aylık gelir, mevcut kurumdaki çalışma süresi, kurumdaki pozisyon, kadro durumu ve çalışma şekilleri anket formuna eklenmiştir. Araştırma yöntemleri açısından türü nicel araştırmadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılacaktır. Demografik soruların başta olduğu, iş doyumu ve örgütsel bağlılık anketleri kişilere kâğıda basılı şekilde sunulacaktır. Analizler IBM SPSS v21 istatistik paket programı kullanılmaktadır. Belediye'de Sosyal Hizmetler Merkezi'nde çalışanların örgütsel bağlılık ve alt boyutları olan duygusal, normatif ve devam bağlılıkları ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi ölçmek içinse Pearson Korelasyon testi yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlar genel örgütsel bağlılık ve alt boyutu olan normatif bağlılık ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to measure the effect of the commitment of the Social Services Center employees in Istanbul Basaksehir Municipality on the job satisfaction and the relationship between the two variables. Meyer and Allen's three-dimensional organizational commitment scale was used to determine the level of commitment of 210 employees in the Social Services Center and“Job Satisfaction Scale of Minnesota”was used to determine the level of job satisfaction. In order to determine the demographic characteristics of the employees, gender, marital status, age, education level, monthly income, working time in the current institution, position in the institution, cadre status and working forms were added to the questionnaire. The type of research methods is quantitative research. Survey method will be used as data collection method in the research. Demographic questions, job satisfaction and organizational commitment questionnaires will be presented to people in printed form. Analyzes IBM SPSS v21 statistical package program is used. The Pearson Correlation test is used to measure the relationship between organizational commitment and sub-dimensions of emotional, normative and continuation commitment and job satisfaction at the Social Services Center in the Municipality. The results showed that there is a significant relationship between general organizational commitment and normative commitment which is a sub-dimension and job satisfaction.