Yerel yönetimlerde çalışanların rekreasyonel etkinliklere katılım düzeylerinin örgütsel bağlılık düzeyine etkisinde çalışan sesliliğinin aracılık rolü: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
The mediating role of employee voice in the effect of the level of participation in recreational activities of employees in local governments on the level of organizational commitment: Ankara Metropolitan Municipality example
- Tez No: 931137
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Turizm, Public Administration, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, Çalışan Sesliliği, Örgütsel Bağlılık, Rekreasyonel Hizmetler, Serbest Zaman Yönetimi, Metropolitan Municipality, Employee Voice, Organizational Commitment, Recreational Services, Leisure Time Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
5393 sayılı Kanun ve 5216 sayılı kanunla büyükşehir belediyelerinin görevleri içerisinde spor, kültür, turizm ve rekreasyon hizmetleri ön plana çıkmaktadır. Bu minvalden hareketle çalışmanın temel amacı, büyükşehir belediyelerinin rekreasyonel hizmetlerinin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi örneğinden hareketle belediye çalışanlarının rekreasyonel etkinliklere katılım düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmanın temel sorunsalı belediye çalışanlarının rekreasyonel hizmetlere katılım düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında nasıl ilişkinin olduğunun, bu ilişkide çalışan sesliliğinin aracılık rolünün ne olduğunun ele alınmasıdır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'de yerel yönetimlerle ilgili yasal çerçeve ortaya konulmakta, seçilmiş büyükşehir belediyelerinin rekreasyonel hizmet uygulamaları irdelenmiştir. Ayrıca, rekreasyon yönetimi, örgütsel bağlılık ve çalışan sesliliği ile ilgili kavramsal bilgilere yer verilerek, araştırmalar değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kota örneklemesi yöntemi kullanılarak yapılan çalışmada veri toplama tekniği olarak anketten yararlanılmış, alan araştırması çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesinde görev yapan kamu görevlilerinden 634 personele anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler AMOS ve SPSS istatistik programı kullanılarak elektronik ortamda işlenmiş ve bu program aracılığıyla analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada temel istatistiki analizler ile birlikte doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modelllemesi analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonrasında elde edilen bulguların ilki katılımcıların çalışan sesliliği algılarının ve kuruma olan örgütsel bağlılıklarının 'yüksek düzeyde' olduğudur. Katılımcıların çalışan seslilikleri ve serbest zaman doyumları ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönlü, anlamlı yüksek düzeyde bir ilişki bulunduğu araştırmanın bir diğer bulgusudur. Örgütsel bağlılık değişkeninin %50,7'si çalışan sesliliği ve serbest zaman doyumu tarafından açıklanmaktadır. Araştırmanın son bulgusu, çalışan sesliliğinin, rekreasyonel etkinliklere katılım düzeyleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide aracı role sahip olduğudur.
Özet (Çeviri)
With Law No. 5393 and Law No. 5216, sports, culture, tourism and recreation services come to the forefront among the duties of metropolitan municipalities. The main purpose of the prepared study is to examine the recreational services of metropolitan municipalities and the participation levels of municipal employees in recreational activities based on the example of Ankara Metropolitan Municipality. The main problem of the study is to address the relationship between the participation levels of municipal employees in recreational services and their organizational commitment levels, and the mediating role of employee voice in this relationship. In this context, the study presents the legal framework regarding local governments in Turkey and examines the recreational service practices of selected metropolitan municipalities. Additionally, conceptual information regarding recreation management, organizational commitment, and employee voice was included and the studies were evaluated. In the study conducted using the quota sampling method, which is one of the non-random sampling methods among quantitative research methods, the survey was used as the data collection technique, and a survey was applied to 634 public officials working in Ankara Metropolitan Municipality within the scope of the field research. The data obtained as a result of the research were processed electronically using AMOS and SPSS statistical programs and analyzed and evaluated through this program. In the study, confirmatory factor analysis and structural equation modeling analyses were performed along with basic statistical analyses. After the analysis, the first of the elderly individuals is the perception of employee voice and their separation from the organization is at a 'high level'. Another finding that can be learned is that there is a positive, significant high level relationship between the employee voice and leisure satisfaction of the participants and the connection connections. 50.7% of the organizational variability is explained by employee voice and leisure satisfaction. The last finding of the research is that employee voice has a mediating role in the relationships between the places of participation in recreational activities and the relationships.