Elektronik atıklardaki paladyumun iyon baskılı polimerle zenginleştirilmesi ve tayini
Enrichment and determination of paladium in electronic wastes with ion based polymer
  1. Tez No: 590468
  2. Yazar: MURAT EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN HAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Paladyum, İyon Baskılı Polimer, Katı Faz Ekstraksiyonu, AAS, Elektronik Atık, Palladium, Ion Printed Polymer, Solid Phase Extraction, AAS, Electronic Waste
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
2-aminotiazol ve metakriloil klorür kullanılarak hazırlanan monomer ve 4-vinilpiridin monomeri ile Pd(II) iyon baskılı poli(1,3-tiazol-2-il metakrilamid-ko-4-vinilpiridin-ko-divinilbenzen) kopolimeri sentezlendi. FT-IR ile karakterize edildi. SEM ile yüzey morfolojisi incelendi. Baskılı polimerdeki paladyum varlığı SEM-EDS ile tespit edildi. Sentezlenen polimer paladyumun geri kazanılması için katı faz ekstraksiyonunda adsorban olarak kullanıldı. Kantitatif geri kazanım için optimum şartlar belirlendi. Paladyum tayini F-AAS'de yapıldı. Polimer için optimum şartlar pH:2, elüent türü: 3M HCl + 0.5M tiyoüre, elüent akış hızı: 1 mL.dk-1, örnek akış hızı: 1 mL.dk-1, örnek hacmi: 50 mL, elüent hacmi: 10 mL olarak bulundu. Yöntemin gözlenebilme sınırı 11.8 μg/L, zenginleştirme faktörü 5 ve adsorpsiyon kapasitesi 18.83 mg/g olarak belirlendi. Sentezlenen Pd(II) iyon baskılı polimer kullanılarak geliştirilen yöntem çok katmanlı seramik kapasitör (MLCC) örneğine uygulanarak % 0.032 oranında paladyum belirlendi.
Özet (Çeviri)
Pd(II) ion imprinted poly(1,3-thiazol-2-yl methacrylamide-co-4-vinylpyridine-co-divinylbenzene) copolymer was synthesized by 4-vinylpyridine and prepared monomer with 2-aminothiazole and methacryloyl chloride. It was characterized by FT-IR. Surface morphology was examined by SEM. The presence of palladium in the imprinted polymer was determined by SEM-EDS. The synthesized polymer was used as the adsorbent in solid phase extraction to recovery of palladium. Optimum conditions for quantitative recovery were determined. Palladium was determined by F-AAS. Optimum conditions for the polymer pH:2, eluent type: 3M HCl + 0.5M thiourea, eluent flow rate: 1 mL.dk-1, sample flow rate: 1 mL.dk-1, sample volume: 50 mL, eluent volume: 10 mL. Limit of determination 11.8 μg/L, enrichment factor 5 and adsorption capacity 18.83 mg/g of the method was found. The method developed by using the synthesized Pd (II) ion printed polymer was applied to the multilayer ceramic capacitor (MLCC) sample to obtain 0.032% palladium.