Obezite polikliniğine başvuran hastalarda metabolik parametrelerin hava kirliliği ile ilişkisi
The relationship between metabolic parameters and air pollution in patients presenting to obesity polyclinic
- Tez No: 590485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Obezite, İnflamasyon, Air Pollution, Obesity, Inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Hava kirliliği, artan insan nüfusunun beraberinde getirdiği yapılaşma, sanayileşme, gelişen teknoloji gibi kendi oluşturduğu ve sonuçlarından da yine kendi etkilendiği bir çevre sağlığı sorunu olarak tanımlanmaktadır. Hava kirliliğine neden olan partiküllerin oksidatif stres ve endotel disfonksiyonuna olan etkisi moleküler düzeyde birçok çalışmada gösterilmiştir. Buna bağlı olarak hava kalitesinin diyabetes mellitus, hiperlipidemi, hipertansiyon, kardiyovaskuler morbidite ve mortalite ile ilişkili olabileceği söylenmektedir. Buradan yola çıkarak, bu çalışmada, obezite polikliniğinde takip edilen hastaların hava kalitesinin iyi ve kötü olduğu günlerdeki metabolik parametrelerin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Hava kalitesi ölçüm istasyonlarının verileri TC Şehircilik ve Bakanlığı'nın www.havaizleme.gov.tr sitesinde paylaşılmaktadır. Sitede verilerin başka yerde kullanılamayacağı ile ilgili bir ibare yer almamaktadır. Bu veriler günlük olarak internet sitesinden herkese açık olacak şekilde verilmektedir. Burada 01.06.2018-31.12.2018 arasında hava kirliliğinin en yoğun olduğu ve en az olduğu günler alınıp eş zamanlı olarak o günlerde obezite polikliniğine gelen hastaların metabolik parametreleri kayıt edildi. Adrese dayalı mernis sisteminden ev adresi Kadıköy ilçesi olan hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu günler ile en az olduğu günlerde obezite polikliniğine gelen hastaların glukoz, HabA1c, lipid parametreleri gibi metabolik parametrelerin karşılaştırılması yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 21 ile 79 arasında değişen 102 kişinin yaş ortalaması 55,08±10,62 yıl olup % 92'ü (n=94) kadındır. Bu kişilerin boy uzunlukları 106 ile 179 cm arasında değişmekte olup, ortalama 158,89±8,53 cm, kilo ölçümleri58,7 ile 153,4 kg arasında değişmekte olup, ortalama 92,04±18,41 kg ve BMI ölçümleri 26,37 ile 64,08 kg/m2 arasında değişmekte olup, ortalama 36,41±8,04 kg/m2 olarak saptanmıştır. Yapılan istatistiksel analize göre; hava kirliliğinin olduğu (PM>10) günlerde olmadığı (PM10) günlere göre 3 ay sonraki olmadığı (PM0,05). Sonuç: Son yıllarda yapılan çalışmalarda hava kirliliğinin akut faz reaktanları üzerine arttırıcı yönde ilişki gözlenmesi gelecekte yapılacak olan daha geniş kapsamlı çalışmalar ile bunun daha net olarak ortaya konulabileceğini ve hava kirliliği ile ilgili farkındalığın artmasında etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Air pollution is defined as an environmental health problem that is created by the increasing human population, such as construction, industrialization and developing technology. The effect of air pollution particles on oxidative stress and endothelial dysfunction has been shown in many studies at molecular level. Accordingly, air quality may be related to diabetes mellitus, hyperlipidemia, hypertension, cardiovascular morbidity and mortality. In this study, it was aimed to compare the metabolic parameters in the days when the air quality was good and bad in the patients followed up in the obesity outpatient clinic. Method: The data of the air quality measurement stations are shared on the website of the Republic of Turkey Ministry of Urbanization and www.havaizleme.gov.tr. There is no indication on the site that the data cannot be used elsewhere. This data is provided on a daily basis to the public. Here, between 05.01.2018 and 31.12.2018, the days of the most intense and least air pollution will be taken and the files of the patients who come to the obesity policlinic simultaneously will be scanned. Metabolic parameters such as glucose, HabA1c, lipid parameters of the patients who come to the obesity outpatient clinic on the days when air pollution is the most intense and at the least days will be compared. Results: The mean age of 102 people, ranging from 21 to 79, was 55.08 ± 10.62 years and 92% (n = 94) were women. Their length varies between 106 and 179 cm, average 158.89 ± 8.53 cm, weight measurements58.7 and 153.4 kg, the average 92.04 ± 18.41 kg and BMI measurements of 26.37 and 64.08 kg / m2, the average was found to be 36.41 ± 8.04 kg / m2 . The mean age of the 102 subjects, ranging from 21 to 79, was 55.08 ± 10.62 years and 92% (n = 94) were women. Their length varies between 106 and 179 cm, average 158.89 ± 8.53 cm, weight measurements58.7 and 153.4 kg, the average 92.04 ± 18.41 kg and BMI measurements of 26.37 and 64.08 kg / m2, the average was found to be 36.41 ± 8.04 kg / m2. According to the statistical analysis; air pollution (PM> 10) days not (PM 10) after 3 months (PM 0,05). Conclusion: In recent studies, we think that increasing the relationship between air pollution and acute phase reactants can be revealed more clearly in the future with more comprehensive studies and it may be effective in increasing awareness about air pollution.