Küreselleşen dünyada göç olgusunun Türkiye ekonomisine sosyoekonomik etkileri; Manisa ili Suriyeli göçmenler örneği
Turkey of the globalized economy in the world socioeconomic impact of migration; Example of Syrian migrants in Manisa province
- Tez No: 590540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küreselleşmenin ekonomik, kültürel, siyasal ve toplumsal sonuçları doğrultusunda göç ve emek kavramları bireylerin yaşamlarını evrilleştiren öncü konular arasında yer almaktadır. Toplumsal yapının değişim göstergeleri arasında yer alan göç olgusu, gerçekleşme amacına göre ülkeleri olumlu veya olumsuz etkileyen unsurlardan birisidir. Türkiye, jeopolitik konumu gereği Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir köprü görevi görmektedir. Bu bağlayıcı unsuru ile sürekli olarak bireysel, kitlesel hatta örgütsel göçlere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti izlediği göç politikaları ve sahip olduğu haklar gereğince kuruluş tarihinden bu yana ülkesine sığınanlara güvenilir ülke izlenimi vermektedir. Arap baharı etkisiyle 2011 yılından bu yana süregelen Suriye göçü neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan bir hareket haline gelmiştir. Başta geçici ve bireysel göçlerle başlayan bu hareketlenme, zamanla yerini süresiz ve kitleler halinde oluşan bir yapıya çevirmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de yeni bir kozmik yapının oluşumuna neden olan Suriye göçünün etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 2011 ve 2019 yılları arası oluşan Suriye göçünün sosyoekonomik verileri değerlendirilmiştir. Örnek Olay çalışması ile yapılan anket sonuçlarından yola çıkılarak kodlama tekniği kullanılmış, Manisa ilinde bulunan Suriyeli göçmenlerin durum değerlemesi ile yaşadıkları değişim, etki ve katkı süreçleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Through the economic, cultural, political and social outcomes of globalization, the concepts of migration and labor are among the leading issues that evolve individuals' lives. Migration phenomenon, which is one of the indicators of social structure change, is one of the factors that affect countries positively or negatively according to the purpose of realization. Because of geopolitical situation, Turkey is the place which has duty of connecting Asia and Europe like bridge. With this connection, Turkey constantly hosts individual, mass migration and even organizational migrations. According to the owned rights and immigration policies, Republic of Turkey gives trusted country impression to every immigrant since established date. The Syrian migration since 2011 under the influence of the Arab Spring has become a movement that has affected almost the entire world. This movement, which started with temporary and individual migrations in the beginning, has changed its place to limitless and structure of unified migrations. In this study, Syria migration that causes a new cosmic structure in Turkey were examined. Socio-economic data of Syria migration between 2011 and 2019 were evaluated in this study. Case study based on the results of the survey using coding technique and contribution processes of the Syrian migrants in Manisa province were examined in this study.
Benzer Tezler
- Türkiye' de sosyal politika ve sosyal konut politikası
Social policy in Turkey and social housing policy
RAHMAN AKIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Kamu YönetimiTrakya ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYHAN GENÇLER
- Düşünsel ve toplumsal değişim sürecinde Türk baskıresim sanatı (1980 sonrası)
Turkish printmaking after 1980's thought and social changes
ARİF ZİYA TUNÇ
Sanatta Yeterlik
Türkçe
1997
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiGrafik Ana Sanat Dalı
PROF. GÖREN BULUT
- Soğuk savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinde göç olgusunun analizi
The analysis of migration fact on the relations of European Union – Turkey in the post cold war period
ESRA VARDAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerBursa Uludağ ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BARIŞ ÖZDAL
- Duisburg/Essen Üniversitesi'nde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının iki dillilik olgusuna yönelik görüşleri
Perceptions of pre-servi̇ce Turkish language teachers studying at Duisburg/Essen University towards the concept of bilingualism
GÖKHAN HALDUN DEMİRDÖVEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Eğitim ve ÖğretimSakarya ÜniversitesiTürkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALPASLAN OKUR
- Göçmenlerin sosyo-kültürel uyumunda din eğitiminin rolü (Gaziantep'teki Suriyeli göçmenler örneği)
The role of religious education in the socio-cultural adaptation of immigrants (The case of Syrian migrants in Gaziantep)
MUHAMMED EMİN ŞİMŞEK
Doktora
Türkçe
2024
DinSivas Cumhuriyet ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ