Göçmenlerin sosyo-kültürel uyumunda din eğitiminin rolü (Gaziantep'teki Suriyeli göçmenler örneği)
The role of religious education in the socio-cultural adaptation of immigrants (The case of Syrian migrants in Gaziantep)
  1. Tez No: 853181
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, sosyo-kültürel uyum, entegrasyon, Suriyeli, göçmen, Religious education, socio-cultural adaptation, integration, Syrian, immigrant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu doktora tezi, göç olgusunun çeşitli disiplinlere dair bir konu olduğunu vurgulayarak, göçmenlerin uyum sürecinde din eğitiminin rolünü incelemektedir. Küreselleşen dünyada doğal nüfus artışının yerleşim yerlerini sınırlaması nedeniyle göç, önemli bir sosyal sorun kaynağı haline gelmiştir. Türkiye gibi büyük ölçüde göç veren bir ülke, son yıllarda göç alan bir ülke konumuna gelmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki Suriyeli göçmenler özelinde göçmenlerin din eğitimi ihtiyaçlarını ve uyum sürecinde din eğitiminin önemini ele almaktadır. Suriyeli göçmenlerin çoğunluğunun Müslüman olması, Gaziantep gibi şehirlerdeki yoğun Suriyeli öğrenci sayısı ve yaygın din eğitimi imkânları, din eğitiminin Suriyeli göçmenlerin uyumunda önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Araştırma, göç ve din eğitimiyle ilgili literatür taraması yapılarak başlamış ve 135 görüşmeyi içeren bir araştırma süreci uygulanmıştır. Nitel araştırma deseni kullanılarak elde edilen bulgular tematik analize tabi tutulmuştur. Bu araştırma, nitel araştırmanın zengin özelliklerinden kaynaklanan avantajları sayesinde daha derinlemesine ve ayrıntılı bilgi elde etmeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, din eğitiminin göçmenlerin sosyo-kültürel uyumunda önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Örgün ve yaygın din eğitiminin çeşitli araçlarla yaygınlaştırılması, göçmenlerin uyum sürecinde önemli bir etkendir. Bu tez çalışması, göçmenlerin uyum sürecinde din eğitiminin önemini vurgulayarak, din eğitimi politikalarının göçmen ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmek için geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the role of religious education in the adaptation process of immigrants, emphasizing that the phenomenon of migration is a subject of various disciplines. In the globalizing world, migration has become an important source of social problems as natural population growth limits settlements. In recent years, Turkey, a country that has been a major emigration giver, has become an immigrant-receiving country. This study focuses on the religious education needs of Syrian immigrants in Turkey and the importance of religious education in the adaptation process. The fact that the majority of Syrian immigrants are Muslim, the high number of Syrian students in cities such as Gaziantep, and the opportunities for non-formal religious education show that religious education has an important role in the integration of Syrian immigrants. The research started with a literature review on migration and religious education and a research process involving 135 interviews was implemented. Using a qualitative research design, the findings were subjected to content analysis. This research was chosen because of its advantages arising from the rich methodological features of qualitative research. The results show that religious education plays an important role in the socio-cultural integration of migrants. The dissemination of formal and non-formal religious education through various means is an important factor in the integration process of immigrants. This thesis study emphasizes the importance of religious education in the integration process of immigrants and reveals that religious education policies should be developed to better respond to the needs of immigrants.