Türkiye'de kadın bağlamında sosyal dışlanma
Social exclusion in the context of women in Turkey
- Tez No: 590645
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Dışlanma, Ayrımcılık, Eşitsizlik, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Yoksulluğu, Social Exclusion, Discrimination, Inequality, Gender, Women Poverty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Sosyal dışlanma kavramı bireylerin veya grupların içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmesini engelleyen süreçleri ifade etmektedir. 1960'lı yıllarda ilk kez Fransa'da ortaya çıkan kavram dezavantajlı grupları ifade etmek için kullanılırken 1980'li yıllarda artan yoksulluk, eşitsizlik, işsizlik ve ayrımcılık sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Sosyal dışlanma çok boyutlu bir kavramdır. Toplumsal hayattan dışlanmış birey veya gruplar gelir getirici faaliyetlere, eğitim ve sağlık imkanlarına ulaşmada engellerle karşılaşmakla birlikte toplumsal etkinliklere katılma ve sosyal ilişkiler kurmada da zorluklar yaşamaktadır. Toplumsal cinsiyet rolleri gereği kadına yüklenen sorumluluklar ayrımcılığa ve eşitsizliğe neden olmaktadır. Kadın erkek eşitsizliği ve ayrımcı uygulamalar sonucu kadınlar ekonomik, sosyal ve siyasal alanda dışlanmaya maruz kalmaktadırlar. Kadınların sosyal dışlanmasıyla mücadele kapsamında işgücü piyasalarında, eğitim, sivil toplum ve siyaset alanında yasal düzenlemeler ve sosyal politikalar düzenlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept that first emerged in France in the 1960s was used to refer to disadvantaged groups. It was associated with increasing poverty, inequality, unemployment and discrimination problems in the 1980s. Social exclusion is a multidimensional concept. Individuals or groups excluded from social life encounter barriers to income-generating activities, education and health opportunities, but also have difficulties in participating in social activities and establishing social relations. The responsibilities imposed on women as a hence of their gender roles cause to discrimination and inequality. As a result of inequality of women and men are subjected to exclusion in economic, social and political spheres. Within the scope of the fight against social exclusion of women, legal regulations and social policies are regulated in the labor market, education, civil society and politics.