Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde sınıf içi ölçme değerlendirme uygulamaları
Classroom assessment in the teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 590700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÜMİT BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, alternatif değerlendirme, biçimlendirici değerlendirme, sınıf içi ölçme-değerlendirme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Öğrenme-öğretme sürecinde bir programa katılmış olan bireyin süreç içerisindeki gelişiminin etkili yöntemlerle izlenmesi gerekir. Dil sınıflarında da öğrenme sürecine yönelik, sürece yayılmış durum belirleme çalışmalarının yapılması beklenir. Bu bağlamda çalışmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretildiği hazırlık programlarında öğreticilerin hangi sınıf içi ölçme-değerlendirme tekniklerini, ne sıklıkta, nasıl kullandıklarını saptamak ve öğreticilerin benimsedikleri ölçmedeğerlendirme yaklaşımlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Durum çalışması olarak desenlenen araştırmanın katılımcıları, Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde görev yapan 4'ü erkek, 5'i kadın toplam 9 Türkçe öğreticisidir. Süreçte iki tür veri toplanmıştır. İlk olarak, ilgili kurumda Türkçe hazırlık programında dersler gözlemlenmiştir. Gözlemlerde, öğreticilerin hangi ölçme ve değerlendirme tekniğine ne sıklıkta yer verdikleri; uyguladıkları tekniklerle ilgili aşamalar ve sınıf içinde yapılan ölçme ve değerlendirmeyle ilgili tüm etkinlikler not alınmıştır. Bu süreçte araştırmacı tarafından gözlem ölçütlerine uygun olarak hazırlanan gözlem formu kullanılmıştır. Gözlemlerden sonra ise kurumda çalışan öğretim görevlileriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler yoluyla öğreticilerin benimsedikleri ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, içerik çözümlemesi ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak sınıf içi ölçme değerlendirme amaçlı en çok boşluk doldurmanın etkinlikleri ve soru-yanıt yönteminin kullanıldığı; kurumsal olarak sonuç odaklı değerlendirmeye odaklanıldığı ve öğrencilerin gelişimini izleme-dönüt verme amaçlı sistematik bir alternatif değerlendirme yaklaşımının benimsenmediği; öğreticilerin alternatif, süreç temelli ya da biçimlendirici değerlendirme kavramlarına yabancı oldukları, ancak bunları öğrenmenin ve uygulamaya yansıtmanın olumlu olacağına inandıkları ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda öğreticilere alternatif değerlendirme konusunda hizmet içi eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The improvementof the inviduals who have attended the program in the process of the learning and teaching, have to be observed through the effective methods. Identifying status related to learning process is expected to be done in language classes, as well. Therefore, it was aimed to determine which in class measurement and evaluation techniques, how often and haow the instructors have employed in programs of school in which Turkish is used as foreign language and it was aimed to identify the measurement and evaluation approaches which the instructors have preferred. The participants of the research which has been designed as descriptive study, are nine Turkish language instructors(four males, five females) who have worked in Turkish Teaching Application and Reseach Center at Karabük University. Two kinds of data were collected during the process. First of all, the courses in Turkish preparatory school were observed. It was noted which measurement and evaluation technique the instructors had employed and how often they had done that. It was also noted the levels related to applied techniques and all the activities which had been done in class about measurement and evaluation. In this process, the observation form was used which had been prepared by the researcher according to observation checklist. After the observation, semi-structured intervews was conducted with lecturers who had worked at university. Thanks to interviews, it was aimed to determine the measurement and evaluation approaches which the instructors have preferred. The data which had been collected during the interviews, was examined through the content analysis. As a result, it was reported that the methods“filling in the blanks”and“question-answer”were mostly used for in class measurement and evaluation; result oriented evaluation was focused as an enterprise and systematic alternative assessment approach wasn't preferred on purpose of observing the learners' improvement and giving feedback; the instructors didn't know the alternative process based evaluation or formative one but it appeared that they believe it will be positive to learn and reflect on training. İn this respect, the in-service training about alternative evaluation must be provided for instructors.