Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde uygulanan yönetim biçimlerinin belirlenmesi
Determination of the management styles the ggeneral directorote of Sport in The Central Organization
  1. Tez No: 329024
  2. Yazar: YASEMİN ÇAKMAK YILDIZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH YENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Yönetim Biçimleri, Spor Genel Müdürlüğü, Sports Administration, Management Styles, the Control Committee of the General Directory of Sports
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde görev yapan yöneticilerin ve yönetici olmayan personelin, yönetim anlayış ve biçimlerine ilişkin algılarını belirlemek, kişisel özelliklerin algılanan yönetim biçimlerine etkilerini araştırmak ve yöneticilerin ve yönetici olmayan personelin yönetim biçimi algılarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde görev yapan 900'e yakın yönetici ve yönetici olmayan personel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın örneklemini ise, Random yöntemiyle belirlenmiş ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 355 (66 yönetici, 289 yönetici olmayan personel) kişi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, alan ve konu uzmanlarınca elde edilen veriler ışığında geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Güvenirlik analizinde, madde toplam korelasyonu ve alt ve üst çeyrekler testleri, geçerlilik analizinde ise, faktör analizi ve iç tutarlık analizi testleri kullanılmıştır. Faktör analizi sonucunda uygulanan yönetim biçimlerini belirlemede önemli rol üstlendikleri düşünülen 5 faktörün (yetkeci, koruyucu, destekçi, birlikçi ve başıboş) etkinlikleri araştırılmıştır.Elde dilen veriler, bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra SPSS programı ile istatistiksel analizler yapılmış. Verilerin çözümlenmesine ilişkin olarak da aritmetik ortalama, yüzde, standart sapma testleri, t testti, tek yönlü varyans analizi gibi veri çözümleme yöntemleri kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; katılımcıların tamamına bakıldığında, % 44,5'inin kadın ve % 55,5'nin erkek, % 40'ının 26-35 yaş aralığında, % 72,4'ünün üniversite mezunu, % 36,1'inin birden fazla hizmet-içi eğitime katıldığı ve % 43,9'unun 0-5 yıl hizmet süresine sahip olduğu, ayrıca, yönetici ve yönetici olmayan personelin yönetim biçimine ilişkin algıları betimsel istatistiklere göre değerlendirildiğinde, ağırlıklı olarak destekçi yönetim biçiminin uygulandığı belirlenmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre; yöneticilerin ve yönetici olmayan personelin algılarına göre, Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde yetkeci ve başıboş yönetim anlayışının uygulanmadığı, koruyucu, destekçi ve birlikçi bir yönetim anlayışının uygulandığı, her iki grubun da bu yönetim biçimlerini aynı şekilde algıladıkları ve yöneticilerin uyguladıklarıyla yönetici olmayan personelin uygulandığını düşündüğü yönetim biçimlerinin birbiriyle paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu noktadan hareketle de Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde yarı demokratik ve demokratik bir yönetim anlayışının olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the perceptions of administrators and other personnel on management mentality and management styles in the control committee of the General Directory of Sports Connected to the Ministry of Youth and Sport, to investigate impacts of their perceptions to management styles and to compare the perceptions on management styles of administrators to those of other personnel.The target population of this study was approximately 900 personnel including administrators and other personnel. The sample of this study was determined through Random method. The sample group was 355 personnel who voluntarily attended the study (66 administrators and 289 other personnel)The scale which was developed through the information collected by the experts was used as the data collection tool. While item-total correlation and lower and upper quartile tests were used in the analysis of reliability, factor analysis and internal-consistency analysis tests were used in the analysis of validity. Five factors? (authoritarian, protective, supporter, unionist, laissez-faire) effects which were found to take an active role in determining of management styles in the factor analysis were studied.After the obtained data were entered into the computer, statistical analyses were carried out via SPSS program. With regard to analysis of the data, the data analysis techniques such as arithmetic average, percentage, standard deviation tests, t test and one-way analysis of variance were used.According to the results, considering all of the attendants, % 44,5 of the participants were female personnel and % 55,5 were male personnel, % 40 of the participants were at the between 26-35 age, % 72,4 were university graduates. It was reported that % 36,1of the participating personnel attended the training for more than one service, % 43,9 had 0-5 year term of Office. Moreover, when administrators and other staffs? perceptions on management styles were evaluated according to descriptive statistics, it was found that the supportive management style was mainly performed.According to the results of the study, considering the administrator and other staffs? perceptions, it was reported that the protective, supportive and unionist management mentality rather than the authoritarian and laissez-faire management mentality was performed in Control Committee of the General Directory of Sport. It was also found that both groups perceived these styles in the same way and there was a parallel between the administrators? practices and styles which were performed in the Control Committee of the General Directory of Sports and Youths according to other personnel. From this point of view, it can be said that there are semi-democratic and democratic management mentalities in the Control Committee of the General Directory of Sports.