Ekmeleddin el-Bâbertî'nin itikadî görüşleri ve Kitâbü'l-İrşâd adlı eserinin değerlendirilmesi
The immediate views of Ekmeleddin al-Biberti and the evaluation of Kitabi'l-Irsid
  1. Tez No: 590816
  2. Yazar: RIDVAN BÜYÜKDEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Akide, Mezhep, Hanefî, Mâtürîdî, Bâbertî, Fıkhi'l-Ekber, el-İrşâd, Kalam, Akide (persuasion), Sect, Hanafi, Mâtürîdî, Bâbertî, Fıkhi'l-Ekber, el-İrşâd
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İslâm dininde, inanılması ve bilinmesi gereken temel kaideler var olup bu temel kaidelerden bahseden ilme akaid ilmi denilmiştir. Bu noktada akaid ilmine birçok âlim ilgi duymuş ve bu yönde ilim tahsil etmiştir. Bu âlimler aynı zamanda değerli öğrenciler yetiştirmiş, eserler kaleme almış ve insanlar üzerinde derin izler bırakmışlardır. Bu âlimlerden birisi de Ekmeleddin el-Bâbertî olup akaid ilminde isminden sıkça bahsettirmiştir. Bâbertî, Anadolu'da ilim öğrenimine başlamış, ardından Halep'e yolculuk yapmış ve burada ilim öğrenimine devam etmiştir. Halep'ten sonra Kahire'ye gitmiş ve burada bulunduğu süre zarfında ilmî çalışmalar yapmıştır. Kahire'de değerli hocalardan ders almış, İslâmî ilimler alanında kendisini geliştirmiştir. Bâbertî, İslâmî ilimler arasında olan akaid ilmine ilgi duymuş ve bu alanda eserler kaleme almıştır. Bu alandaki eserlerinden birisi de Kitâbü'l-İrşâd adlı eseridir. Bu eserinde itikadî konuları öz bir şekilde ele almış ve anlaşılır bir dil ile açıklamıştır. Hanefî mezhebi âlimlerinden olması dolayısıyla, eserinde konuları Hanefî mezhebine bağlı kalarak izah etmiştir. Kitâbü'l-İrşâd adlı eseri, ilmihal türünde bir eser olması nedeniyle içerik bakımından zenginlik sunmuş ve önemini korumuştur.
Özet (Çeviri)
In Islamic religion, there are basic rules that should be believed and known, and the science that mentions these basic rules is called akaid. From this point of view, many scholars have been interested in the science of akaid and has received knowledge in this direction. These scholars also educated valuable students, prepared works and left deep traces on people. One of these scholars is Ekmeleddin el-Bâbertî whose name was frequently mentioned in the science of akaid. Bâbertî started to study science in Anatolia, then traveled to Aleppo and continued his education there. After Aleppo, he went to Cairo and made scientific studies during his stay there. He was educated by experienced teachers in Cairo and developed himself in the field of Islamic sciences. Bâbertî was interested in akaid which is one of the Islamic sciences and wrote works in this field. One of his works in this area is Kitâbü'l-İrşâd. In this work, he addressed the religious issues in a self-explanatory way and explained them in a comprehensible language. Being one of the Hanafi sect scholars, he explained the subjects in his work adhering to the Hanafi sect. Since his work, Kitâbü'l-İrşâd, was a catechism, it was rich in content and maintained its importance.