Karbamazepin içeren kontrollü salım sağlayan (oral ve biyoadheziv) tabletlerin formülasyonu ve in vitro/in vivo değerlendirilmesi
Formulation and in vitro/in vivo evaluation of contrelled release carbomozepine (oral and bioadhesive) tablets
- Tez No: 59084
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Carbamazepine, controlled release, buccal bioadhezive tablet, interpolymer complex, bioavailability
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
IV ÖZET Etken madde olarak seçilen karbamazepinin kontrollü salım sağlayan tablet formülasyonlan için ön çalışmalarla konsantrasyonları % 10, 20 ve 30 olarak belirlenen hidroksipropil metilselüloz (HPMC) içeren tabletler hazırlanmıştır. Kontrollü salım sağlayan tabletler in vitro olarak değerlendirildiğinde en uygun salım profili % 10 HPMC için saptanmıştır. Bu formülasyon ticari kontrollü salım sağlayan karbamazepin tableti ile karşılaştırmalı olarak 8 sağlıklı gönüllü denekte in vivo olarak incelendiğinde ticari ve deneysel kontrollü salım sağlayan tabletler için Cmax değerleri sırasıyla 1.33±0.35 ug.mL'1 ve 1.99±0.56 ug.mL“1, tmax değerleri 15.25 saat ve 15 saat; AUCo-» 76.94±20.74 ug.saat.mL”1 ve 85.24±30.88 ug.saat.mL"1 olup, amaçlanan kontrollü salımı gösterebileceği saptanmıştır. Biyoadheziv tablet formülasyonlan için öncelikle bioadheziv ve kontrollü salım sağlayıcı polimerler saptanmıştır. Hidroksipropil metilselüloz (Methocel® K4M) salım kontrol edici, akrilik asit polimeri Carbopol® 974 ise biyoadheziv özelliğinden dolayı tablet formülasyonuna alınmıştır. Polimerler arasında belirli oranlarda kompleks oluştuğu tespit edilmiştir. Biyoadheziv tabletlerden in vitro karbamazepin şahmının sıfinncı dereceye uyduğu belirlenmiştir. Hazırlanan biyoadheziv tabletlerden etken maddenin bukal absorpsiyonunun saptanmadığı ve bu amaçla absorpsiyon artırıcı maddenin de etkisinin gözlenmediği bulunmuştur. Biyoadheziv tablet tipinin, karbamazepinin oral dozaj şekillerine alternatif bir dozaj şekli oluşturamayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler. Karbamazepin, kontrollü salım, bukal biyoadheziv tablet, biyoyararlanım
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Controlled release carbamazepine tablet formulations were developed using hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) at 10, 20 and 30 % concentrations, which were determined by preliminary studies. The developed tablet formulations were evaluated in vitro and the most suitable release was obtained with 10 % HPMC. These tablets were compared to commercially available controlled release carbamazepine tablets in vivo in 8 healthy volunteers. For developed and commercially available tablets, the Cmax values were 1.33±0.35 ug.mL“1, 1.99±0.56 ug.mL'1; tmax value were 15.25h and 15h; AUCo^o values were 76.94±20.74 ug.h.mL”1, 85.24±30.88 ug.h.mL'1, respectively. These results showed that the developed formulation provides the desired controlled release. A true bioadhesive system has to ensure release of the active ingredient during a period corresponding to that of the bioadhesion. It is therefore necessary to combine a controlled-release matrix with the bioadhesive polymer. HPMC was chosen as the controlled-release matrix and Carbopol® 974 as the bioadhesive polymer. It was found out that an interpolymer complexation occurred between these two polymers at certain ratios. In vitro release of carbamazepine showed a zero order kinetics. Buccal bioadhesive tablet formulations were also developed, but no absorption was obtained even in the presence of penetration enhancer. Thus, it was concluded that a buccal tablet formulation cannot be an alternative to oral tablet formulation.