Dijital platformların pazarlanmasında sosyal medya stratejileri: Netflix Türkiye örneği
Digital platforms and social media marketing strategies: Netflix Turkey example
- Tez No: 590958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya pazarlaması, Netflix Türkiye, Dijital Platform, Yerelleştirme, Küyerel, social media marketing, Netflix Turkey, digital platforms, localization, glocal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Televizyon yayıncılığı günümüzde yalnızca geleneksel yöntemler aracılığıyla değil aynı zamanda dijital teknolojiler aracılığı ile de sağlanmaktadır. İnternet üzerinden yayın yapan dijital yayıncılık sistemleri çeşitlenerek dijital platformların kurulmasına öncülük etmiştir. Bu platformlar arasında dünya çapında en yaygın olanlardan birisi ise Netflix'tir. Tüm dünyada 190'dan fazla ülkede yayın yapan Netflix, girdiği her pazarda o pazara uygun pazarlama stratejileri planlamaktadır. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesiyle yaygınlaşan yeni medya ortamları ve Web 2.0 ile beraber kullanıma geçen sosyal medya ağları, pazarlama kavramına yeni bir boyut getirmiştir. Günümüzde bir pazarlama yöntemi olarak kullanılan sosyal medyanın ortaya çıkışı ile beraber çeşitli amaçlara ve kitlelere yönelik sosyal medya platformları ortaya çıkmış ve bu platformlar git gide çeşitlenmiştir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin yanı sıra dijital pazarlama yöntemlerinin gelişmesi ile beraber ortaya çıkan dijital pazarlama ve alt türü olan sosyal medya pazarlaması, örneklem olarak seçilen Netflix Türkiye'nin oldukça yoğun kullandığı bir pazarlama stratejisi haline gelmiştir. Küresel bir dijital platform olan Netflix, girdiği Türkiye pazarında daha çok bilinmek ve yeni bir marka imajı oluşturmak için küyerel bir pazarlama stratejisi gütmüştür. Bu küyerel strateji kapsamında özellikle yerelleştirmenin kullanılması, Netflix Türkiye'nin sosyal medya hesaplarında dikkat çekmektedir. Takipçileriyle samimi ve Türk kültürünü tanıyan bir üslupla iletişime geçen Netflix Türkiye, kısa sürede büyük kitlelere ulaşmıştır. Netflix Türkiye'nin Twitter hesabının ayrıntılı bir analizinin yapıldığı bu çalışmada Netflix Türkiye'nin sosyal medya pazarlamasında kullandığı küyerel kodlar incelenmiştir. Yeni bir kültüre adaptasyon sürecinde kullanılan stratejiler arasında yerelleştirmenin etkisinin de ölçüldüğü bu çalışmada Netflix Türkiye hesabının paylaştığı Tweetler belirlenen kategoriler ve kodlar bağlamında incelenmiştir. Elde edilen verilere dair analizler çalışmanın sonuç bölümünde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Today, television content is not only being broadcasted through traditional methods but also through digital technologies. Digital broadcasting systems which are maintained via internet have pioneered the establishment of digital platforms by diversifying themselves. One of the most common platforms worldwide is Netflix. Netflix, which broadcasts more than 190 countries all over the world, plans marketing strategies in every country. With the development of internet technologies and becoming accessible to all, new media environments and social media networks, that have become available with Web 2.0, have brought a new dimension to the concept of marketing. With the emergence of social media, which is used as a marketing method today, social media platforms have emerged. While traditional marketing methods still exist and working, digital marketing methods are developed and its subtype social media marketing is born. The sample of this study Netflix Turkey has been intensively using these marketing strategies. Netflix, as a global digital platform, maintained glocal marketing strategy in order to known and being understand better by the Turkish audience. As a part of this glocal strategy, especially using localization is very remarkable on Netflix Turkey' social media accounts. Netflix Turkey who communicates with its followers in a manner that knows Turkish culture and Turkish people very closely, has reached large audience in a short time. In this study, Netflix Turkey's Twitter account is analysed in detail with the cultural codes used by Netflix in Turkey's glocal marketing strategy. The effect of localization is also measured between the strategies used in the process of adaptation to a new culture. The Tweets shared by Netflix Turkey account are examined in the context of determined categories and Hofstede's codes. The analysis of the data obtained from this study is in the last chapter of this thesis.