Demokrat Parti Dönemi Kayseri'de eğitim (1950-1955)
Democrat Party Period education in Kayseri (1950-1955)
- Tez No: 590976
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET KIRPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Kayseri, Eğitim, Öğretim, Democrat Party, Kayseri, Education, Education Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet döneminden Demokrat Parti dönemine kadar uygulanan eğitim politikaları, Demokrat Parti'nin parti ve hükümet programında ele aldığı ve uyguladığı eğitim politikaları incelenerek 1950-1955 döneminde Kayseri'deki eğitim faaliyetleri ele alındı. Eğitim sürekli devam eden bir yapıya sahip olduğu için Demokrat Parti iktidarından önce uygulamada olan eğitim temel hatları ile değerlendirilerek meydana gelen değişim ve gelişim incelendi. 1923-1950 yılları arasında Kayseri'de bulunan eğitim kurumları ve eğitim bilançosu genel hatları ile değerlendirildi. 1950'den itibaren uygulamaya konulan kararlar incelenerek ilkokulların inşası hakkında yapılan değişiklik, din dersleri ve İmam-Hatip Okulları'nın açılması, Halkevleri'nin kapatılması, Köy Enstitüleri'nin İlköğretmen Okulları'na dönüştürülmesi çalışmada ele alınarak Kayseri bağlamında değerlendirildi. Kayseri'de bulunan ilkokullar, ortaokullar, meslek okulları ve liseler öğrenci-öğretmen durumu, incelenen dönemlerde yıllara göre değişim ve gelişim tablolar halinde istatistiki verilerle açıklandı. Kayseri ili ve ilçelerinde bulunan tüm eğitim kurumlarındaki öğrenci ve öğretmenlerin cinsiyete göre dağılımı, yıllar içerisindeki durumu ve öğretmen başına düşen öğrenci miktarı yıllar bazında değerlendirildi. Bunun yanı sıra dönemin yerel gazetelerinden yararlanılarak hem o dönemde eğitimde karşılaşılan sorunlar ve bulunan çözüm yolları hem de her düzeydeki eğitim kurumunda yapılan çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler dönemi yansıtması bakımından ele alındı. Çalışmanın temel amacı Demokrat Parti döneminde alınan ve uygulamaya koyulan kararların Kayseri'deki etkilerini gözlemleyerek, dönemin eğitim anlayışında meydana gelen değişim ve gelişimin farklı derecedeki eğitim kurumlarına yansımasını incelemektir.
Özet (Çeviri)
In this study, educational policies implemented from the Republican period to the Democrat Party period and the educational policies that the Democrat Party dealt with in the party and government program were examined and educational activities in Kayseri during 1950-1955 were evaluated. Since education has a continuous structure, the changes and developments that took place before the Democrat Party government were evaluated with the basic lines of education. Between 1923 and 1950, the educational institutions and educational balance sheet in Kayseri were evaluated in general terms. The decisions put into practice since 1950 were examined and the changes made about the construction of primary schools, religious classes and the opening of Imam-Hatip Schools, closure of Halkevleri, the conversion of Village Institutes into Primary Teacher Schools were evaluated in the context of Kayseri. The status of student-teacher in primary schools, secondary schools, vocational schools and high schools in Kayseri, changes and development according to years in the periods examined were explained with statistical data. The distribution of students and teachers in all educational institutions in Kayseri province and districts by gender, their status over the years and the amount of students per teacher were evaluated on a yearly basis. In addition, the local newspapers of the period were used to address both the problems encountered in education at that time and the solutions found, as well as various social and cultural activities carried out at all levels of education, reflecting the period. The main purpose of this study is to observe the effects of the decisions taken and implemented in the Democrat Party period in Kayseri and to examine the effects of changes and developments in educational understanding of the period on different educational institutions.