65 yaş ve üzeri müşterilerin bankacılık sektöründe deneyim pazarlaması kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of the age of 65 and over customers within experience marketing in banking sector
- Tez No: 590999
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM NURTANIŞ VELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyim Pazarlaması, Deneyim Pazarlama Modülleri, Deneyim Pazarlama Karması, Bankacılık Hizmetleri, 65 Yaş ve Üzeri Müşteriler, Experience Marketing, Experience Marketing Modules, Experience Marketing Mix, Banking Services, Customers aged 65 and over
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde yaşanan yoğun rekâbet ortamı içinde tüketicilerin beklentisinin artması ile istek ve ihtiyaçlarında bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Tüketiciler satın aldığı mal veya hizmetin sadece fonksiyonel özellikleri ile ilgilenmeyip, kendileri için anlam ifade etmesini ve unutulmaz deneyimler yaşatmasını istemektedir. Geleneksel pazarlama yaklaşımları müşteri memnuniyetini ve sadakatini sağlamak için yeterli olmamaya başlayınca işletmeler de tüketicilerin beklentilerine karşı yeni stratejiler geliştirmeye başlamış, müşteriyi odak haline getirip, önem verdikleri değerleri göz önünde bulundurarak müşterilerine özel deneyimler yaşatmayı amaç edinmiştir. İşletmeler, müşterilerine yaşattıkları deneyimler ile aralarında duygusal bağ kurmaya çalışmakta ve tüketici odaklı deneyim pazarlaması uygulamaları ile rakiplerine karşı fark yaratmayı hedeflemektedir. İşletmeler, mal ve hizmetleri yaşanılan deneyim modülleri ile pazarlama faaliyetleri arasında kullanarak müşterilerine ulaşmaktadır. Geleneksel pazarlama anlayışı döneminde bankacılık sektöründe bankalar sadece sunmak istedikleri mal ya da hizmetleri bankanın kârlılığını artıracak şekilde sunarken, modern pazarlama anlayışı ile birlikte ve teknolojik ilerlemeler sayesinde müşteri taleplerindeki değişim ve artan rekâbet, müşteri odaklılık anlayışına geçen bankacılık sektöründe de deneyim pazarlaması uygulamalarını vazgeçilmez hale getirmiştir. Bankalar, müşteri deneyimlerinden faydalanarak deneyim pazarlama modülleri ile bankaya başarı sağlayacak faaliyetleri kullanarak müşterilerine mal ve hizmet sunmayı amaçlar. Dünyada ve Türkiye'de hızla büyüyen yaşlı tüketicilerin oluşturduğu bu pazarda yer almak isteyen işletmeler için uygulama yönünde henüz dikkatleri çok çekmemiş“deneyim pazarlaması”konusu bu yönüyle önemini ortaya koymaktadır (Meneely, Burns ve Strugnell 2009: 1043-1044; Lesakova 2016: 243). Çalışmada, 65 yaş ve üzeri müşterilerin aldıkları bankacılık hizmet deneyimleri "deneyim pazarlama modülleri'' ile irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's intense competitive environment, with the increasing expectations of consumers, some changes have occurred in their desires and needs. Consumers are not only interested in the functional characteristics of the goods or services they buy, but also want them to be meaningful for themselves and provide unforgettable experiences. As traditional marketing approaches are not sufficient to ensure customer satisfaction and loyalty, businesses have started to develop new strategies to meet the expectations of consumers, focusing on the customer and aiming to provide special experiences to customers by considering the values they attach importance to. Businesses try to establish an emotional connection with their customers through their experiences and aim to make a difference against their competitors with consumer-oriented experience marketing practices. Businesses reach their customers by using goods and services between the experience modules and marketing activities. In the traditional marketing approach, banks in the banking sector only offered the goods or services they wanted to offer in a way to increase the profitability of the bank. Together with the modern marketing approach and the technological advances, the changes in customer demands and increasing competition made the experience marketing applications indispensable in the banking sector. Banks aim to provide goods and services to their customers by using strategies that will ensure success for the bank with the experience marketing modules by making use of customer experiences. The issue of“Experience Marketing”, which has not yet attracted much attention in the direction of implementation for businesses that want to take part in this market, which is formed by rapidly growing older consumers in the world and in Turkey, reveals its importance in this aspect (Meneely, Burns and Strugnell 2009: 1043-1044; Lesakova 2016: 243). In this study, banking service experiences of the customers aged 65 and over are examined with“experience marketing modules”.