Üniversite öğrencilerinde öz şefkatin yordayıcıları olarak ana babaya bağlanma ve yaşam doyumu
Parental bonding and satisfaction with life as predictors of self-compassion on undergraduates
- Tez No: 591098
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ BULUT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz şefkat, yaşam doyumu, ana babaya bağlanma, Self-compassion, satisfaction with life, paternal bonding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin anne baba bağlanmalarının ve yaşam doyumlarının öz şefkatlerini ne derecede yordadığını incelemek adına yapılmış, ilişkisel tarama modelinde, betimsel bir araştırmadır. Araştırma evrenini 2018 – 2019 yılları arasında Çukurova Üniversitesinde farklı fakülte ve bölümlerde lisans öğrenimi gören farklı yaş düzeylerinden öğrenciler oluştururken, örneklemini ise evrenden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 'gönüllülük bilgilendirme metni' aracılığı ile öğrencilerin gönüllü katılımları esas alınmış 379 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın yordanan değişkeni olarak öz şefkat düzeyine dair veriler Öz Şefkat Ölçeği ile, yordayıcı değişkenler yaşam doyumu ve ana babaya bağlanmaya dair verileri ise Yaşam Doyumu Ölçeği ve Ana Babaya Bağlanma Ölçeği kullanarak elde edilmiştir. Örneklemden elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik paket programına girilerek araştırmanın tüm istatistiksel çözümlemeleri bu program yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda kişinin öz şefkatini yaşam doyumu ve ana babaya bağlanma ölçeğinin anne koruma ve baba koruma boyutlarının yordadığı, kişinin yaşam doyumu düzeyini yalnızca babasının ilgisi ve öz şefkat düzeyinin yordadığı, kişinin öz şefkat düzeyi ile babasının ve annesinin ilgisi arasında ilişki mevcutken yordayıcılık barındırmadığı ve kişinin özerkliğine dair algıladığı anne baba tutumunun öz şefkat düzeyini etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to analyze how undergraduates' parental bonding and satisfaction with life predict their self-compassion, is a descriptive research in correlational survey model. Study population is comprised of different age group students who study in different faculties and departments on 2018-2019 academic year at Çukurova University, sampling on the other hand is comprised of volunteered 379 students who were selected by stratified sampling method through 'voluntariness debriefing text'. The datas on Self-compassion level as predicted variable of the study were obtained by using Self-Compassion Scale, on the other hand the datas on satisfaction with life and parental bonding as predictor variable of the study were obtained by using Satisfaction With Life Scale and Parental Bonding Scale. Obtained datas by sampling were entered into SPSS 17.0 statistical package program by which entire statistical analysis of the research were carried out. As the result of data analysis, self-compassion is predicted by mother control and father control dimensions of satisfaction with life and paternal bonding scale, self's level of satisfaction with life is predicted only by his/her father's interest and self-compassion level. It was found that there is no prediction between self-compassion and father's and mother's interest despite correlation and paternal attitude which is perceived in relation to self autonomy affects self-compassion level.