Migren tanılı hastalarda baş ağrısının ve depresyon varlığının günlük aktivite kaybına etkisi
The effect of headache and depression presence on daily activity loss in migraine diagnosed patients
  1. Tez No: 591234
  2. Yazar: TUĞBA AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Migraine, MİDAS, headache, depression, disability scala
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Migren Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam kalitesini en çok düşüren 20 hastalıktan biri olarak gösterilmektedir (1). Çalışmamızda Okmeydanı E.A.H Nöroloji Polikliniği'ne başvuran migren hastalarında "Migren Dizabilite Değerlendirme Ölçeği ''(MİDAS) kullanarak baş ağrısının günlük hayatı ne kadar etkilediği sorgulanmış ayrıca BECK depresyon envanteri ile de depresif duygu durumunun günlük aktivite kaybına etkisi araştırılmıştır. Araştırmamızın modeli gözlemsel, analitik ve vaka kontrol çalışmasıdır. Veri toplamak için kayıt ve anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 21 (IBM SPSS Türkiye) proğramı kullanılmıştır. Çalışmamızda migren baş ağrısının sosyodemografik özelliklere göre dağılımı, baş ağrısı şiddeti ve sıklığı ile MİDAS sarasındaki ilişki, MİDAS dereceleri ile depresyon sıklığı arasındaki ilişki incelenmiş olup literatürdeki diğer araştırmalarla kıyaslamarı yapılmıştır. Bazı araştırmalarla benzer sonuçlar elde edilirken bazı araştırmalar ile farklı sonuçlara varılmıştır. Sosyodemografik özelliklere göre değerlendirdiğimizde kadın hasta saysısının erkek hastalara göre ciddi oranda fazla olduğu ve bu oranınçeşitli araştırmalarda hormonal değişikliklere dayandırıldığını gördük. Cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, gelir durumuna göre değerlendirdiğimizde MİDAS skorlarında istatstiksel olarak anlamlı bir fark bulamadık. Bazı araştırmalarda baş ağrısının sosyoekonomik düzeyi ve eğitim düzeyi yüksek, evli kadınlarda anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Bazılarında ise sosyoekonomik ve eğitim düzeyi düşük kadın hastalarda migren ve migrene bağlı kayıpların daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda baş ağrısı şiddeti ve sıklığı ile MİDAS dereceleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark bulduk. Genel olarak literatürde benzer şekilde baş ağrısı şiddeti ve sıklığı arttıkça MİDAS ölçeğinde kayıplar artmaktaydı. Çalışmamızda aynı zamanda hastalara BECK depresyon ölçeği verilerek MİDAS dereceleri ile depresyon sıklığı arasındaki ilişki saptanmak istenmiştir. Bizim çalışmamızda MİDAS derceleri ile depresyon sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilşki saptanmamıştır. Benzer bazı çalışmalarda ise MİDAS dereceleri arttıkça hastalardaki depresyon sıklığı istatistiksel olarak anlamlı derecede artmaktadır. Migren başağrısı sıklıkla sosyal aktiviteleri ve çalışmayı engelleyerek dizabiliteye yol açmakta ve halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Dizabilite kişiler arasında değişiklik göstermekte olup aynı kişide bile ataktan atağa farklılıklar olabilmektedir. Dizabilitenin ileri düzeyde olması işgücü kaybına, üretimin azalmasına ve tedavi giderlerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışmamızda migren baş ağrısının ve kayıplarının kalitatif ve kantitatif bir şekilde objektif olarak değerlendirilmesi ve varsa depresyon birlikteliğinin tesbit edilmesi, tedavininde buna göre şekillenmesi amaçlanmıştır. Anahtar kelimler: Migren, MİDAS, baş ağrısı, depresyon,disabilite ölçeği
Özet (Çeviri)
Migraine is recognized by the World Health Organization as one of the 20 most disruptive diseases. In this study, the effect of headache on daily life was investigated by using Migraine Disability Assessment Scale (MİDAS) in migraine patients admitted to Okmeydanı E.A.H neurology outpatient clinic in addition, the effect of depressive mood on daily activity loss was investigated with BECK depression inventory. The model of our study is observational, analytical and case control. Registration and questionnaire were used to collect data. When evaluating the findings obtained in this study, IBM SPSS Statistics 21 for statistical analysis (SPSS IBM Turkey) proğramı is used. In our study, the distribution of migraine headache according to sociodemographic characteristics, the severity and frequency of headache and the relationship between MİDAS sarcasm, the relationship between MİDAS degrees and the frequency of depression were compared and compared with other studies in the literature. While similar results were obtained with some researches, different results were reached with some studies. When we evaluated according to sociodemographic characteristics, we found that the number of female patients was significantly higher than that of male patients and this rate was based on hormonal changes. When we evaluated according to gender, marital status, education level, income level, we did not find a statistically significant difference in MİDAS scores. In some studies, it was found that headache was high in socioeconomic and educational level and significantly higher in married women. In some, migraine and migraine-related losses were higher in women with low socioeconomic and educational levels. In our study, we found a statistically significant difference between the severity and frequency of headache and MİDAS degrees. In general, as the headache severity and frequency increased, losses in the MİDAS scale increased. In the present study, the BECK depression scale was administered to patients to determine the relationship between MİDAS degrees and the frequency of depression. In our study, no statistically significant relationship was found between MİDAS degrees and the frequency of depression. In some similar studies, the prevalence of depression in patients with MİDAS increased significantly statistically. Migraine headache often disrupts social activities and work, leading to disability and is important for public health. Disability varies between individuals and even in the same person, there may be differences from attack to attack. Advanced disability results in labor loss, reduced production and increased treatment costs. The aim of this study was to evaluate the qualitative and quantitative objective of migraine headache and its losses and to determine the coexistence of depression, if any, and to shape it accordingly.