Modern felsefede özne ve doğa problemi
Subject and nature problem i̇n modern philosophy
- Tez No: 591421
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Özne, doğa, Descartes, Spinoza, kavram, modern felsefe, eko – felsefe, Subject, nature, Descartes, Spinoza, concept, modern philosophy, eco – philosophy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez çalışmasında, Descartes'ta özne kavramı ve Spinoza'da doğa kavramı incelenmiştir. Her iki filozofun felsefe yapma ve kavramları kullanış şekli birbirlerinden farklıdır. Her iki filozofun özne ve doğa kavramlarına yönelik inceleme, genel olarak kavramları kullanış şeklini de bize göstermektedir. Özne ve doğa kavramlarının karşı karşıya gelmesi, sadece dönemin ters düşen kavramları olarak değil aynı zamanda günümüzde de tartışılan kavramlar olarak incelenmektedir. Bu kavramların günümüzde en yoğun kullanım biçimi, eko – felsefe alanında olmaktadır. Bu bağlamda bu tez, eko – felsefeyi modern felsefenin içinde anlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of subject in Descartes and nature of Spinoza are analyzed. The philosophy of both philosophers and the use of concepts is different from each other. The analysis of the concepts of subject and nature also shows us the way in which both philosophers use concepts in general. The confrontation of the concepts of subject and nature is analyzed not only as opposed to the concepts of the modern period, but also as the concepts discussed today. The most intensive use of these concepts is in the field of eco - philosophy. In this context, this thesis aims to understand eco - philosophy within modern philosophy.