The principle of self-determination and secession – Kosovo's case
Kendi kaderini tayin ve ayrılma-Kosova örneği
- Tez No: 591443
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY BOZBORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Yugoslavya, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Kosovo, Yougoslavia, United Nation, Europian Union
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İspanya'da Katalonya topluluğunun düzenlediği referandum, özerklik belirleme ve uluslararası hukuka göre kimin ayrılma hakkına sahip olduğunu belirleme ihtiyacını yeniden gündeme getirmiştir. Bu olay aynı zamanda tüm dünyada yasal, siyasi hak, devletleri veya tek taraflı bağımsızlık - ayrılmayı ilan edecek iller hakkındaki tartışmaları gündeme getirmiştir. Bu olaylar, daha fazla araştırma yapma, kendi kaderini tayin etme ve ayrılma hakkının bugüne kadar yürüdüğü adımları anlama konusunda inancımı artırmıştır. Yugoslavya'nın dağılması kanlı savaşlara, çok sayıda can kaybının yaşanmasına ve birçok yeni devletin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Sonuncusu, devlet makamları nezninde insan haklarına karşı yapılan baskı ve şiddeti ilk olarak yüksek sesle dile getiren, bağımsızlığını ilan eden Kosova olmuştur. Bu tez, insan hakları ihlaliyle karşı karşıya kalan, evlerinden ayrılan ve savaştan sonra egemenliği kazanma sürecinden geçen vatandaşların ayrılma ve bağımsızlık haklarının gelişimini incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The referendum held in Spain by Catalonian community raised again the issue of self-determination and the need to define who has the right to secession according to international law. This event also raised debates all over the world about the juridical and political right states or provinces to declare unilateral declaration of independence and secession. This events raised my conscience to research more and understand the steps that the right to self-determination and secession has gone through until today. The dissolution of Yugoslavia lead to bloody wars and the loss of many lives, which ended with creation of many new states. The last one, even though it was the first one to raise the voice against the repression and violence of the human rights from the state authorities, to declare its independence is Kosovo which marks a unique case. This thesis aims to study the development of the right to separation and independence of citizens who have faced human rights violation, have been departure from their houses and after the war have gone through a process of earning the sovereignty.