Türkiye'de 2006-2016 yılları arasında dış ticaret açığının büyüme, enflasyon, döviz kurları ve istihdam üzerine etkisi
The effect of foreign trade deficit on growth, inflation, exchange rate and employment in Turkish economy ( 2006-2016)
- Tez No: 591682
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Dış Ticaret Açığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Cari Açığın Belirleyicileri, Foreign Trade, Foreign Trade Deficit, Turkish Statistics Institution, Current Deficit's Determinants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Küreselleşmeyle birlikte ülkeler ekonomilerini geliştirebilmek, siyasi varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla dış ticaret yapmaktadırlar. Dış ticaretin iki ayağı bulunmaktadır. Birincisi, ülkeler üretim fazlasını başka ülkelere pazarlayarak ihracat, ikincisi ise üretim süreçlerini de tamamlayabilmek için başka ülkelerden hammadde veya ara mallar talep eden ithalat ayağıdır. İthalatın ihracattan fazla olması dış ticaret açığı yaratırken, ihracatın ithalattan fazla olması ise dış ticaret fazlası yaratmaktadır. İzlenen dış ticaret politikaları ülkelerin dış ticaret yönünü belirleyici en önemli unsurdur. Son yıllarda ithalatın ihracattan fazla olmasıyla dış ticaret açığı oluşurken bu durumun ekonomiye birtakım etkileri olmaktadır. Özellikle ekonomiye yön veren büyüme, enflasyon, işsizlik ve döviz kuru gibi göstergeler son derecede önem arz etmektedir. Dış ticaret açığının bu kalemlerde yarattığı etkinin önemsenmemesi mümkün değildir. Çalışmada 2006-2016 yılları arasında gerçekleşen dış ticaret verilerinden yararlanılarak dış ticaret açığının büyüme, enflasyon, döviz kuru ve istihdam üzerinde yarattığı etki ilişkilendirilerek anlatılmıştır. Ayrıca bu etkinin nedenleri, çözüm önerileri ve hedefleri araştırılarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Together with globalisation, countries are doing foreign trade in order to improve their economy and sustain their political existence. There are two legs of foreign trade. First exporting their surplus products and second importing raw materials or intermediate items to continue their production. The fact that importing is higher than exporting creates foreign trade deficit. Policies in foreign trade are important issues in determining countries direction. In recent years, the fact that importing has been higher than exporting cause some effects to the economy. Especially developing, inflation, unemployment and exchange rates which dominate economy are critically important issues. It is not possible to ignore foreign trade deficit's effects on those issues. In this thesis, foreign trade data between the years 2006-2016 has been used correlating foreign trade deficit's effects on development, inflation, employment and exchange rates. Besides, these reasons for these effects, solutions and aims has been researched.