Pay piyasasında etkin piyasa hipotezinden sapmalar: Borsa İstanbul örneği
Variations from efficient market hypothesis in share market: The borsa İstanbul case
- Tez No: 591744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anomali, Etkin Piyasa Hipotezi, Haftanın Günü Etkisi, Ocak Ayı Etkisi, Anomaly, Effective Market Hypothesis, Day of the Week Effect, January Effect
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Geleneksel finansa göre yatırım kararlarında, yatırımcıların risk eşiğinin aynı olduğu ve buna bağlı olarak anormal getiri elde edemediği açıklanır. Ancak etkin piyasa hipotezinin temelinde yer alan homo economicus yani rasyonel yatırım kararları alan insan modelinin, psikolojik eşik ve buna bağlı etmenler devreye girdiğinde irrasyonel davranabildiği ve buna bağlı olarak getirilerinin de çok farklı olduğu görülmüştür. Bu durum ise anomali olarak adlandırılmıştır. Çalışmada 04.01.2000-04.10.2018 tarihleri arasındaki BİST 100 Bileşik Endeksinin getirilerinden yararlanılarak Ocak Ayı Anomalisinin ve Haftanın Günü Etkisinin BİST100'de var olup olmadığı araştırılmış, Ocak Ayı etkisi bulunamazken, Salı ve Perşembe günü etkisi anlamlı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In traditional investment decisions, it is explained that the risk threshold of the investors is the same and therefore there is no anormal return. However, homo economicus, which is the basis of the effective market hypothesis, has been found to be irrational when the psychological threshold and related factors come into play and their returns are very different. This condition is called anomaly. In this study, using the returns of BIST 100 Composite Index between 04.01.2000-04.10.2018, it was investigated whether January Anomaly and Day of the Week Effect existed in BİST100.