Türkiye'de ulusal televizyon kanallarında yayınlanan dizilerde Çingene (Roman) temsili
Gypsies (Romany) representation in series in national TV channel in Turkey
- Tez No: 591802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Gypsy representation, Television, Series
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de ulusal kanallarda yayınlanan ve Çingene kültürü üzerine kurgulanan dizilerde Çingene temsilleri incelenmiştir. İlk bölümde Çingenelerin tarihi, yaşam tarzları, dilleri üzerine detaylı bilgilere yer verilmiştir. Bununla birlikte Çingenelerin edebiyat, müzik ve sinema ile ilişkisine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Televizyon ve televizyonda program türleri başlıklarından bahsedilmiştir. Ayrıca televizyon program türlerinden dizi türüne detaylıca değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Çingenelerin, televizyon dizilerindeki temsilleri, 2004 - 2015 yılları arasında çekilen üç dizi üzerinde yapılan analiz ve değerlendirmeler ile birlikte incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında Çingenelerin dizilerde yansıtılma şekillerinin oluşturduğu problemlere değinilmiş, bunların çözümüne katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,Gypsy (Romany) cultures represented in the series is edited on national channels in Turkey and Gypsy characters which are symobolized were examined. In the first part,Gypsies' (The Romany) history, lifestyles and languages were given to space with detailed informations.In addition, the relationship of Gypsies (The Romany) with literature, music and cinema is mentioned. In the second part of the study, we talked about the titles of television and program types in television. In addition, the types of television programs and series of genres are mentioned with details. In the third part of study,the representations of the Gypsies (The Romany) in the television series were examined with the analysis and evaluations made on the three series between 2004 - 2015. In the conclusion part of the study, the problems of Gypsies (The Romany) how they showed in the series were mentioned and some suggestions were presented to contribute to their solution.