İç kontrol sistemi ile bağımsız denetim arasındaki ilişkinin incelenmesi ve daha iyi bir bağımsız denetim uygulaması için iç kontrol sisteminin nasıl olması gerektiği üzerine bir araştırma
The investigation of the relationship between the internal control system and independent auditand a research on how the internal control system must be for a better independent auditing application
  1. Tez No: 592280
  2. Yazar: YASİN ALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, İç Kontrol, İç Kontrol Sistemi, Audit, Internal Control, Internal Control Systems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bilginin küreselleşmesi ile birlikte kullanılan bilginin hacmi ve yapısı da büyük boyutlara ulaşmıştır. İşletmelerin, teknolojik gelişim ve dönüşümün etkisiyle doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma ihtiyacı o bilginin bir kontrol sürecinden geçmesini gerektirmektedir. Doğru bilginin elde edilmesi denetim ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Denetimin öneminin giderek artması ile birlikte işletmelerin denetim faaliyetinden olumlu olarak geçebilmeleri için kendi iç kontrol sistemlerini kurmaları, etkin ve verimli hale getirmeleri gerekmektedir. İç kontrol sistemi, işletmelerin yönetim kurulu, yöneticiler ve çalışanları tarafından yönlendirilen, operasyonların etkinliği ve verimliliği, mali ve finansal raporlamanın güvenilirliği, işletmenin yasal düzenleme, mevzuat ve politikalara uyum sağlamasını amaçlayan, bu konuda makul güvence sağlamak için tasarlanmış bir sistemdir. Bu çalışmada bağımsız denetim ve iç kontrol sistemi detaylı bir şekilde incelendikten sonra, bu kavramların aralarında ne tür bir ilişki olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bağımsız denetim ve iç kontrol sistemi arasındaki ilişkinin derecesi ve yönü bağımsız denetçilere yapılan anket araştırması sonucunda olumlu ve pozitif yönlü bir ilişki olarak doğrulanmıştır. İlişkinin yönü ve derecesine bağlı olarak daha bir iyi bağımsız denetim uygulaması için iç kontrol sistemin nasıl olması gerektiği üzerine bulgular ve öneriler elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization of information, the volume and structure of the information used have reached great dimensions. The need of enterprises to reach accurate and reliable information with the effect of technological development and transformation requires that information to go through a control process. Obtaining the right information will reveal the need for auditing. With the increasing importance of auditing, enterprises should establish their own internal control systems and make them effective and efficient in order to pass this activity positively. Internal control system is a concept that is guided by the board of directors, managers and employees of the enterprises, designed to provide reasonable assurance on this issue, aiming to ensure the efficiency and efficiency of operations, reliability of financial and financial reporting, and compliance of legal regulations, legislation and policies of the enterprise. In this study, after examining the audit and internal control system in detail, it is tried to determine the relationship between these concepts. The degree and direction of the relationship between audit and internal control system was confirmed as a positive and positive relationship as a result of the survey conducted to independent auditors. Depending on the direction and degree of the relationship, findings and recommendations on how the internal control system should be used for a better independent audit practice have been tried to be obtained.