Mushaf'ın modern imlâ ve noktalama kurallarıyla yazılması -Fatiha ve Bakara sureleri örneği-
Writing the Moshaf (Qur'an) according to contemporary spelling rules and punctuations in Arabic language-A sample of surat Al-Fatiha and Baqarah-
- Tez No: 592329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Resmu'l-mushaf, er-resmu'l-Osmânî, Mushaf, kıraat, noktalama işaretleri, Mushaf (Qur'an), Contemporary Spelling Rules, Punctuations Rules
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İslam dininde mushafların yazımı vahyin inişinden günümüze kadar devam eden bir uygulamadır. Bu süreçte yazının gelişimi ile beraber mushafların yazımında farklı gelişmeler yaşanmıştır. İlk devirlerde mushaf yazısına harekeleri belirtmek için ve okumayı kolaylaştırmak için farklı noktalar ile durak işaretleri konulmuştur. İlerleyen süreçte hizip, âşire vs. semboller eklenmiştir. Günümüzde ise okumayı kolaylaştırmak ve mananın daha iyi anlaşılmasını sağlamak için Mushaf'a imlâ kuralları ve noktalama işaretlerinin eklenmesinin imkân üzerinde düşünülmektedir. Bu araştırma, bu konuyu inceleyip örnek bir uygulama yapmayı amaçlamaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, problemi, önemi, amacı, temel kaynakları ve yönteminin yanı sıra araştırmayla ilgili olduğundan imlâ kuralları ve noktalama işaretleri tarif edilerek her birinin ehemmiyetinden bahsedilmektedir. Ayrıca noktalama işaretlerinin kısımları ve görevleri de açıklanmaktadır. İkinci bölümde ise mushafların er-Resmu'l-Osmânî'ye göre değil de imlâ kurallarına göre yazılmasının hükmü hakkında selef ve halef âlimlerinin görüşleri izah edilmektedir. Bu görüşler ileri sürülen deliller ve gerekçeler yanında baskın gelen görüş ve deliller izah edilerek açıklanmaktadır. Sonrasında ise modern noktalama işaretleriyle mushafların yazılması konusunda son dönem âlimlerinin görüşleri açıklanarak ağırlık kazanan düşünceler dayanaklarıyla beraber ifade edilmektedir. Üçüncü bölümde noktalama işaretleri ile Mushaf'ın yazılmasının uygulamalı bir örneği Fatiha ve Bakara sureleri özelinde yapılmaktadır. Sonuçlara temas etsek bırkaç cümle ile ilgili bazı tavsiyeler de bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Writing of the Qur'an in the Islamic religion is a continuous application process from the descent of revelation to the present day. In this process, with the development of writing, there have been various developments in the writing of the Qur'an. In the early periods, various dots and stop signs were placed in the Qur'an text to refer to expressions movements and to facilitate reading .later , signs of parts were added. At present , it is being considered possible to add spelling rules and punctuation in the Qur'an to facilitate better reading and understanding of meaning. This research aims to study this subject and submit a sample. Chapter one; subject of the research contains the following: its problems, purposes, importance, methods and main reference. In addition, the spelling rules and punctuation related to the research are defined and the significance of each one. Moreover, the types and functions of punctuation are clarified Chapter two; it contains the views of the ancestral scholars about the rule of writing the Qur'an according to the rules of dictation (rather than the Ottoman drawing), and these views and statements were examined by the statement of evidence and reasoning and discussed with the weighting of bright proofs. The views of late scholars on the writing of the Qur'an are then explained by modern punctuation and the expression of ideas gained with their proofs. Chapter three; it contains practical examples of punctuation are presented in the context of Surat Al-Fatiha and Al-Baqarah. Conclusion: There are the results obtained with some recommendations