Gençlik örgütlenmelerinin 'Asım Nesli' söylemi üzerine fenomenolojik bir inceleme
A phenomenological examination on the discourse of Generation of Asim Youth organizations
- Tez No: 592383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİREKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İdeal ve Toplumsal Tip, Asım ve Gençlik Örgütlenmeleri, Sosyoloji'de Asım, İdeal and Social Medicine, Asım and Youth Orginazitions, Asım on Sociology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Asım'ın Nesli söylemi Mehmet Akif Ersoy' un yaşadığı dönemde üzerine yoğunlaştığı ve hem bir edebi eser hem de ideal bir Türk- İslam sentezi çatısı altında kurguladığı gençlik modelidir. Bu çalışma da Asım, ideal ve toplumsal bir tip olarak kendilerini 'milliyetçi ve muhafazakâr' olarak nitendiren gençlik örgütlenmelerinin Asım algısı üzerine bir alan araştırmasıdır. Asım hakkında bugüne kadar yapılan pek çok araştırmaya rastlamak mümkündür ancak bu çalışma sayesinde Asım salt edebiyat alanında incelenmenin yanı sıra sosyolojik araştırmaların da konusu olmayı başarmıştır. Bu haliyle bilimsel anlamda önemli bir eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Asım artık edebiyat çatısı altında sadece bir şiir kahramanı olmanın dışında Akif'in kurucu nostalji dönemiyle de sabit kalmayan bir olgu olarak günümüze taşınması hedeflendi. Çalışmanın ilk bölümünde Asım' ın ortaya çıkmasında etkili olarak Akif' in zihin dünyasına yakından tanık olmak adına, hayatı ve dönemin özelliklerine değinilmiştir. Sanat eseri olarak Safahat' ın içinde yer alan manzum bir şiir olan Asım' ın anlaşılmasını Safahat' ın genelinde ve felsefesinde bulma adına Safahat inceleme altına alınmıştır. Ayrıca Asım' ın nasıl nitelendirildiği fiziki yapısı ve manevi ahlakının nasıl tasvir edildiğine yer verilip derinlemesine yorumlandı. İkinci bölümde ise Asım' ı sosyoloji alanında inceleyebilmek için teorik düzlemde ideal ve toplumsal tipler aracılığıyla değerlendirildi. Son olarak ise çalışma sahaya indi ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Ak Gençlik, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Ülkücü Gençlik örgütlenmelerine mensup her gruptan beşer kişi olmak üzere 20 katılımcıyla mülakat gerçekleştirildi ve bu mülakatların deşifresi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Asım's“Nesli”statement is a literary work and an ideal youth model formed under Turkish Islam synthesis which Mehmet Akif Ersoy, in the period in which he was living in, had concentrated on.This work is an area research which takes the effects of people who consider themselves as“conservative and nationalist”on Asım's perception into account. It is possible to come across lots of research done on Asım but with this work Asım not only stayed in areas which solely works on literature but also has been the topic of sociological research. With this, an important space in the scientific field is tried to be filled. Asım is aimed not only to stay at hero in terms of poetry literature but also be in a period which stretches from Akif's founding nostalgia period to today. In the first part of the work, because Akif has affected Asım, Akif's life and the qualities of the era he was living in are touched to see Akif's mentality better. In the second part of the work, the poems in“Safahat”are examined. How Asım is qualified, how he is described and how his morals are described in the work is also included and they are also expounded on deeply. On the 3rd part, on a theorical aspect, ideal and social stereotypes are used to examine Asım on sociology and also with them a qualification and assessment is done. And lastly the work is put on practice. With 5 people who belong to Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Ak Gençlik, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), Ülkücü Gençlik, in total 20 people, an interview is done. In the last part, this interview is deciphered.