Ankara Siteler Sanayi Bölgesi'nde küçük ve orta ölçekli işyerlerine yönelik ortak sağlık birimi oluşturulması için işveren yaklaşımı
- Tez No: 59283
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve orta ölçekli işyeri, işyeri ortak sağlık birimi. IV, Small and medium sized workplaces, workplaces health care unit
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışmada, küçük ve orta ölçekli işyerlerine yönelik ortak sağlık birimi oluşturulması için, işverenlerin görüşlerini ve yaklaşımlarını belirlemek amacıyla Ankara Siteler Sanayi Bölgesi'nde yapılan araştırma sonuçları sunulmuştur. Bu bölgedeki işyerlerinden seçilen 200 işyeri sahibi işverenle, işyerlerinde yüzyüze görüşme yöntemi ile hazırlanmış olan anket formu uygulanarak arştırmacı tarafından doldurulmuştur. Kesitsel epidemiyolojik tipte planlanan araştırmada elde edilen veriler, İşverene ait sosyo-demografik özellikler, işyerine ait bazı özellikler, işverenlerin işçilerine verilen sağlık hizmetleri hakkındaki görüşleri, işverenlerin işyeri ortak sağlık birimi hakkındaki beklentileri ve görüşlerine yönelik sorularla incelenmiştir. Buna göre işverenlerin %79.0'ı 30-50 yaş arasında, %53.5'i Ankara doğumlu ve %64.5'i ilkokulu bitirmişlerdir, işverenler işyeri ortak sağlık merkezinden acil ve tedavi edici sağlık hizmetleri beklemektedirler. İşverenlerin %68.0'ı bu merkezin yöneticisinin hekim olmasını istemiş, %98.0'ı işçiler için kurulacak böyle bir merkezden kendilerinin de yaralanmak istediklerini ve %91.5'i bu merkeze düzenli maddi katkıda bulunacaklarını bildirmişlerdir, işyeri ortak sağlık merkezinin yatırım giderleri %40.0 ve işletme giderleri %36.0 ile en sık Sağlık Bakanlığı'ndan beklenmektedir. Elde edilen bu bulgular ışığında da işyeri ortak sağlık merkezinin kuruluş ve yönetim biçimine ait yakın, orta ve uzun vadede gerçekleştirilebilecek öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we have presented the results of a research upon the opinions and attitudes of employers in Ankara Siteler Industrial Area about the formation of a health care unit which will serve to small and medium sized workplaces. We have interwieved face to face with 200 employers chosen from Siteler district and applied a questioner which was filled by the researcher himself. We have investigated the data obtained from the cross sectional epidemyologically planned research, socio-demographic carachteristics of employers, some properties of workplaces, the oppinions of employers about the health care services given to workers and expectations and oppinions of employers about an workplaces health care unit. It has been investigated that 79.0% of the employers to be between 30- 50 years old, 53.5% was born in Ankara and 65.5% was gratuated from the primary school. These employers expect emergency and treatment health services from the work places health care unit. 68.0% of them prefers the director of this unit be a medical doctor and besides workers 98.0% of employers wishes to use this health care unit for themselves also and 91.5% are volunteer to pay regularly as a little amount for this unit. The cost of the invest and fixed of these workplaces health care unit is mostly expected to pay from Ministery of Health. We have developed recomedations for short, middle and long term for the establishement of the health care unit under the guidance of these research data.