Kahramanmaraş ve Kars illerinde genişletilmiş bağışıklama programının lot kalite tekniği ile değerlendirilmesi
Evaluation of expanded programme for immunization using lot quality technique in Kahramanmaras and Kars provinces
- Tez No: 59287
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZTEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş Bağışıklama Programı, Lot Kalite Tekniği, sağlık programlarında izleme-değerlendirme iv
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET LKT, her düzeyde yöneticinin kullanabileceği hızlı ve kolay bir izleme yöntemidir. Ağızdan sıvı tedavisi, aşılama programlan, aile planlaması gibi sağlık programlarının ve hizmetlerinin değerlendirilmesinde kullanımını gösteren çeşitli örnekler vardır. LKT, belirlenen hizmet ya da yerleşim birimleri bazında rasgele ulaşılan küçük bir örneklemden toplanan verilerle, önemli yönetim bilgisine toplanma esasına dayanır. Kullanımı alışılagelmiş GBP 30 küme örneklem yöntemine göre en büyük avantajı, sadece bölge bazında değil, küçük birimlere ilişkin de kullanılabilir bilgiye ulaşma ve bu birimler arasında karşılaştırma yapma şansı vermesidir. Bu araştırmada Kars ilinde sağlık ocakları lot olarak alınmış, 35 lotta çalışılmıştır ve lot örneklem büyüklüğü ll'dir. Kahramanmaraş'da ilçeler ve merkez sağlık ocaklarının bölgeleri lot olarak alınarak 16 lotta çalışılmıştır ve bu ilde de lot örneklem büyüklüğü 24'dür. Kahramanmaraş ve Kars illerinde gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında, her iki ilde toplam 769 çocuk incelenmiş ve aşılanma durumları, annelerine ve yaşadıkları haneye ilişkin bazı özellikler sorgulanmıştır. İncelenen çocukların Kahramanmaraş'da %44.0, Kars'da ise %20.0'sinde aşı kartı bulunmuş ve bu nedenle bulgular daha çok aşı kartı ve anneden alınan bilgiler çerçevesinde irdelenmiştir. İncelenen çocukların Kahramanmaraş ve Kars'da sırasıyla %66.8'i ve %35.4'ü tam aşılı, %31.5 ve %52'0'si eksik aşılı, %1.7 ve 12.6'sı aşısız olarak bulunmuştur. İncelenen çocukların BCG, DBT1, DBT2, DBT3, ve Kızamık ile aşılanma oranlan sırasıyla, Kahramanmaraş ilinde yüzde 80.8, 94.4, 94.4, 91.5, 85.8 ve Kars ilinde yüzde 48.3, 86.5, 83.4, 75.5 64.1'dir. Polio aşılamaları DBT aşılamalarına benzerlik göstermektedir. Aşılama hizmetleri çoğunlukla sağlık ocakları ve gezici ekipler tarafından verilmektedir. BCG aşılamaları her iki ilde de en düşük aşılama oranı düzeyine sahiptir. Daha yüksek tam aşılı çocuk oranlarına, BCG aşısının daha fazla uygulanmasına yönelik müdahalelerin geliştirilmesiyle ulaşılabilir. Aşılanmama nedenleri her iki ilde de daha çok toplumun eğitimiyle ortadan kaldırılabilecek nedenlerdir. Diğer sağlık müdahalelerinden farklı olarak aşılama çalışmaları toplumun yaşantı ve alışkanlıklarında çok az değişiklik gerektirir. Bilgilendirme, eğitim ve iletişim konularına yeterince dikkat edildiğinde programlar tüm toplumun ve ailelerin katkısını alabilecek hale gelir. Her iki ilde de GBP'ye ilişkin çok önemli bilgi ve ipuçlarına ulaşılmıştır. Ancak bundan sonra, bu bilgilerin daha derinlemesine yapılacak bazı araştırmalarla desteklenmesi, nedenler ve çözüm yollarının öğrenilmesi gerekmektedir. Araştırma sırasında her iki ilde de önemli bir zorlukla karşılaşılmamıştır. Kısa süreli bir eğitime rağmen uygulama kolay olmuştur. LKT'nin Sağlık Bakanlığı merkezi ve Sağlık Müdürlüklerince, sağlık programlarının izlenme-değerlendirilmesinde bir araç olarak kullanılması konusunda çalışmalar başlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
arstoact ABSTRACT Lot Quality Technique (LQT) is a quick and easy monitoring and evaluation method which can be used by managers. There are studies showing that this method is used in the monitoring and evaluation of health programs such as oral rehidratation therapy, immunisation programs and family planning. LQT is based on collecting important management information by using small sample sizes taken at random, on the basis of specific service and settlement units. The advantage of this method compared with the EPI 30-cluster sampling method is having the chance of getting information not only on the basis of regions but also from small units and the chance of making comparison between these units. In this research, in Kars province 35 health centers were selected as lots and lot sample size was 11. 16 districts and provincial health centers were selected as lots in Kahramanmaraş and lot sample size was 24. Within the framework of this study in Kahramanmaraş and Kars provinces 769 children have been examined in total and their immunisation status were compared with some characteristics of their households and mothers. 44.0% of the children in Kahramanmaraş and 20.0% of the children in Kars had immunisation cards and therefore findings had been evaluated and based on these cards and on the verbal information from the mothers. In Kahramanmaraş 66.8% in Kars 35.4% of the children have been found to be fully immunised. In these provinces respectively 31.5% and 52.0% of the children were partially immunised and 1.7% and 12.6% were not immunised at all. Immunisation coverage for each antigen, BCG, DPT, DPT2, DPT3 and measles was found as, respectively, 80.8, 94.4, 94.4, 91.5, 85.8 in Kahramanmaraş and 48.3, 86.5, 83.4, 75.5, 64.1 in Kars. Polio vaccinations were similar to DPT vaccinations. Immunisation services were mostly given by health centers and mobile teams. The rate of BCG vaccines were the lowest in both of the provinces. Higher rate of vaccinated children can be reached by making more efficient interferences by implementing BCG vaccines and by the education of the people living in these provinces. Vaccination is an intervention which requires little change in people's life styles and habits rather than the other health interventions. With more emphasis on education and communication, programs can become subjects of attention of the whole of the community and families. Important information and indicators on EPI have been determined in both of the provinces. However, it is necessary to support these information with some profound researches and to learn about the reasons and ways of solution about these issues.