Aksaray ili ve çevresi halk inanışları ve uygulamaları
Popular beliefs and practices in Aksaray province and its surrounding
- Tez No: 593065
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Religion, Folklore, History
- Anahtar Kelimeler: Aksaray, halk inanışları, halk uygulamaları, ziyaret, gelenekler, Aksaray, folk wisdoms, folk practices, visitation, traditions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
“Aksaray İli ve Çevresinin Halk İnanışları ve Uygulamaları”isimli bu tezde, Orta Anadolu'nun kadim yerleşim yerlerinden olan Aksaray ili ve çevresindeki insanların günlük hayatta, özel günlerde ve törenlerde sergilemiş oldukları inanç ve uygulamaları derlenerek ortaya kondu. Aksaray ilindeki yerleşimin kökleri milattan öncesi dönemlere dayanmaktadır. Birçok farklı dil, din, kültür ve yaşam tarzına sahip medeniyetlerin yaşam merkezi olması çok farklı kültürlerinde oluşmasına ve yaşamasına imkân tanımıştır. Tezin giriş bölümünde Aksaray ilinin, coğrafi,tarihi, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı ile ilgili bilgilere yer verildi. Birinci bölümde doğum ve sünnet, ikinci bölümde evlenme ve düğün, üçüncü bölümde ölümle ilgili inanış ve uygulamalar, dördüncü bölümde muhtelif konularla ilgili (ziyaret ve ziyaret yerleri, hayvanlar, bitkiler, günler, ateş, su) inanış ve inançlara değinildi. Tez çalışması için birçok köy, kasaba ve ilçeye gidildi. Kutsallık atfedilen mezar, ağaç, su vb. yerler gezildi ve fotoğraflandı. Kaynak kişilerle röportajlar yapıldı ve bu kaynak kişilere dair bilgiler çalışmanın sonunda sunuldu.
Özet (Çeviri)
In the thesis with the title“ PopularBeliefs and Practices in Aksaray Province and its surrounding”, the beliefs and practices of the people in daily life, ceremonies and on special days in Aksaray, which is one of the ancient settlements of Central Anatolia, were studied by being compiled. The roots of the settlement in Aksaray date back to before the Common Era (BCE). Being the center of civilizations with many different languages, religions, cultures and lifestyles, Aksaray has enabled different cultures to have existed and spanned. In the introduction part of the thesis, information about the geographical, historical, economic and socio-cultural structure of Aksaray province was mentioned. In the first chapter, the beliefs related to birth and circumcision; in the second chapter,the beliefs related tomarriage and wedding; in the third chapter,the beliefs related to death; and in the fourth chapter, various beliefs related to visiting, animals, plants, days, fire and water were mentioned. Many villages, towns and districts were visited for the thesis study. Places attributed to holiness such as tombs, trees, water resources and similar placeswere toured and photographed. Interviews were done with the source persons and information about those source persons was presented at the end of the study.