Stratejik planlama olgusu ve toplam kalite yönetimi ilişkisi: Döküman incelemesi
The relationship between phenomenon of strategic planning and total quality management: Document review
  1. Tez No: 593137
  2. Yazar: BARKIN YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Toplam Kalite Yönetimi, Kamuda Stratejik Planlama, Strategic Planning, Total Quality Management, Public Strategic Planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hızlı değişimlerin ve globalleşmenin olduğu dünyada bu değişimler tüm sektörlerde, tüm alanlarda hissedilmektedir. Eğitim, sağlık, bilim, teknoloji, yönetim, kamu sektörü, özel sektör, ekonomi, finans, hizmet sektörleri gibi alanlarda daha belirgindir. Bu değişimin karşısında özel sektördeki ve kamu sektöründeki organizasyon, kurum ve kuruluşlar da birtakım önlemler alıp değişimlere gitmek zorundadırlar. Kamu kurumlarında, değişiklikler karşısında hazır olmak ve karşılaşılabilecek sorunlara önleyici iş ve işlemler yapmak önem arz etmektedir. Bu anlamda stratejik planlar, kamu kurumlarının değişimlere ayak uydurabilmesi, fırsat ve tehditleri göz önünde bulundurabilmesi, geleceğe bakabilmesi ve toplam kalite yönetimi ilkelerini de dikkate alarak uzun vadeler sonra kurumun hedeflediği yere gelmesi için iyi birer rehberdir. Bu çalışmanın amacı, stratejik planlama olgusu ve toplam kalite yönetimi ilişkisini İzmir ili Dikili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu stratejik planda toplam kalite yönetimi felsefesi ve ilkelerini de dikkate alarak incelemek ve ortaya çıkan öneriler ile kamu kurumlarında hazırlanması kanuni bir zorunluluk olarak stratejik planlama çalışmalarına ve planlayıcılara yol gösterici olmaktır. Çalışmada, literatür taraması, döküman inceleme, ikincil verilerden yararlanma yöntemleri kullanılmıştır. Bu anlamda, kaynak taramaları yapılmış, internet ortamında araştırmalar yapılmış, yasal mevzuatlar, kılavuzlar ve rehberler ile süreli ve süresiz yayınlar araştırılmış ve bir kamu kurumunun 2019-2023 stratejik planı, toplam kalite yönetimi ilkeleriyle ilişkilendirilerek incelenmiştir. Çalışma sonucunda stratejik planlama çalışmalarına katılan çalışanların stratejik planlamaya karşı olumsuz izlenim ve tutumlara sahip oldukları söylenebilir. Kurumlarda stratejik planlama çalışmaları boş ve yararsız bir uğraş olarak görülmektedir. Diğer taraftan planların işlevsel olmadığı, planları gerçekliği yansıtmadığı ve gerçeklikten uzak olduğu düşüncesi de planı sahiplenme konusundaki engellerdendir. Yöneticilerin aldıkları kararların uzun vadeli olması ve planı sahiplenmeleri gerekmektedir. Planların amaçlarına“maliyet ye¬tersizliği”veya“ödenek ayrılmaması”gibi nedenlerden ötürü ulaşılamadığı kanısı da mevcuttur. Çalışanlardaki bilgi ve eğitim eksikliğinin stratejik planlama süreci için önemli bir engel olduğu, bu sorunların üstesinden de HİE'ler ve mali imkanların arttırılmasıyla gelinebileceği ortadadır. Stratejik planlamada, öncelikle eğitimle ilgili hedeflere yönelinmesi, çevresel ve toplumsal önceliklere dikkat edilmesi, şeffaflığın ve gerçekçiliğin ön planda olması, uygulanabilir süreçler seçilmesi, kurumlara finansal destekler sunulması, niteliklerin belirlenmesi gibi konulara dikkat edilmelidir. Plan çalışmaların¬da yönetimlerin destek sunmaması, planlarda işlevsellik ve uygulanabilirliğin göz ardı edilmesi, çevre faktörlerine önem verilmemesi, planlardaki denetim konusundaki eksiklikler gibi olumsuz durumların ortadan kaldırılmasıyla stratejik planlama çalışmalarında başarı sağlanabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the world of rapid changes and globalization, these changes are felt in all sectors and all areas. These changes are more prominent in education, health, science, technology, management, public sector, private sector, economy, finance and service sectors. Against this change, institutions and organizations in the private and public sectors have to take some precautions and make changes in themselves. In public institutions, it is important to be ready for the changes and to perform prohibitive works and operations in case of problems. In this sense, strategic plans are a good guide for public institutions to keep up with the changes, to consider opportunities and threats, to look ahead and to achieve the long term targets by taking into account the principles of the total quality management. The aim of this study is to examine the relationship between the concept of strategic planning and total quality management by considering the total quality management philosophy and principles in the strategic plan prepared by the İzmir Dikili Provincial Directorate of National Education and to prepare the resulting proposals as a guidance for both strategic planners and strategic planning studies which are legal obligations in public institutions. In this study, literature review, document review and use of secondary data were used. In this sense, resource scans were conducted, researches were made on the internet, legal regulations, guidelines and guides and periodicals and indefinite publications were searched and a public institution's 2019-2023 strategic plan was examined in relation to total quality management principles. As a result of the study, some data related to strategic planning studies have been collected such as negative impressions and attitudes of the employees who participated in the planning activities towards strategic planning, the idea that the strategic planning activities in the institutions are only on the papers and useless, that the plans are not functional and do not reflect reality are just among the problems in the implementation process of the plan. The decisions of the managers should be long term and they should adopt the plan. It is also believed that the objectives of the plans could not be achieved due to“insufficient costs”or“lack of allowance”. It is obvious that the lack of knowledge and training among the employees is an important obstacle for the strategic planning process and these problems can be overcome by increasing in-service trainings and financial opportunities. In strategic planning, first of all, attention should be paid to issues related to education, attention to environmental and social priorities, transparency and realism at the forefront, selection of applicable processes, offering financial support to institutions, and determination of qualifications. It is seen that the success of strategic planning studies can be achieved by eliminating the negative situations such as the lack of support by the administrations in the plan studies, ignoring the functionality and applicability of the plans, not paying attention to the environmental factors, and deficiencies in the audit of the plans.