Mısır Arapçasında Türkçe unsurlar
Turkish elements in Egyptian Arabic
- Tez No: 593386
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dil İlişkileri, Mısır Arapçası, Türkçe, Türkçe Unsurlar, Fonoloji, Morfoloji, Semantik, Language Contacs, Egyptian Arabic, Turkish Borrowings, Phonology, Morphology, Semantic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada dil ilişkileri kapsamında Türkçe ile Mısır Arapçası arasındaki ilişkiler ele alınmış; Mısır Arapçasındaki Türkçe unsurlar dilbilimsel açıdan değerlendirilmiştir. Türkler ile Araplar arasındaki ilişkiler, Orta Asya'nın Müslümanlar tarafından fethedilmesiyle başlamış; bu ilişkiler Emeviler döneminde daha da artmış ve güçlenmiştir. Dil etkileşimi başlangıçta bilhassa ticaret ve askerlik alanında gelişmiş, Emevilerin hâkim olduğu Mısır bölgesinde konuşulan Arapçaya Türkçe kelimeler ve unsurlar geçmeye başlamıştır. Fatimilerden sonraki Memlükler hâkimiyetiyle birlikte Mısır Arapçasındaki Türkçe unsurlar artmaya başlamış, hatta Türkçe divan dili olmuştur. Osmanlı dönemi ise Türkçenin günlük hayatta, devlet idaresinde, ilim ve kültür çevrelerinde daha etkili olduğu bir dönem olmuştur. Yüzyıllar boyunca süren bu ilişkiler Mısır Arapçasında derin etkiler bırakmış olup bu etkiler günümüzde de sürmektedir. Çalışmamızda ana kaynak olarak kullanılan metinlerin malzemesi doğrultusunda Mısır Arapçasındaki Türkçe unsurlar fonolojik, morfolojik ve semantik bakımından incelenmiştir. Mısır'da gazeteler, dergiler, kitaplar, okul kitapları ve haber bültenleri dışında standart (fasih) Arapça kullanılmamaktadır. Mısır halk dili (Mısırca/Mısır Arapçası); sokaklarda, evlerde, aile arasında, satıcılar ve alıcılar arasında, hatta okulda öğretmenler ders anlatırken yani günlük hayatta insanlar iletişim kurarken kullanılan dildir. Mısır Arapçası, esasen yazılı olmayan; standartları belirlenmemiş, dolayısıyla dil etkileşimine olabildiğine açık, sürekli değişen bir dil varyasyonudur. Bu dil varyasyonunun yazılı izlerini ancak kimi araştırmacıların eserlerinden veya roman ve filmlerden öğrenebilmekteyiz. Bu yüzden çalışmamızda esas kaynakları Mısır Arapçasındaki Türkçe unsurları bilhassa belirlemiş ve Ahmed Teymur'un Mu'cemu Teymûr isimli çalışması ile Mısır Arapçasındaki alıntı unsurları inceleyen Ahmed İsa Bek'in El-Muhkem fi-Usûli'l-kelimati'l-Ammiyye (1939) isimli eserlerinde belirtilmişlerdir. Bunun yanında modern dönemde kaleme alınmış bazı edebî eserler de taranmıştır.
Özet (Çeviri)
Egyptian Arabic is a language that is constantly changing because it gets influenced by other foreign languages. The differences in the language can be traced only works of some researchers or novels and films. Therefore, my main source is the Mucemu Teymur by Ahmed Teymur, a researcher who is half Egyptian and half Turkish, and some other literary works written in Egyptian modern era. The relations between Turks and Arabs have begun when Muslims have conquest the Central Asian countries. The relations became even stronger during the Umayyad period. Trade and military service have played an important role in the development and interaction of the language. Starting from this period, Turkish words and elements began to pass into Egyptian Arabic. Since the Fatimid Caliphate, the Turkish words used in Egyptian Arabic started to increase and became the language of the Divan. When the Ottomans took Egypt under their sovereignty, Turkish words have been officially used and reached the government of Egypt. Even after the Ottomans, the influence of Turkish in Egyptian Arabic continued and lasts till today. In this study, the relations between the two languages Turkish and Egyptian Arabic were discussed. In the main sources, the Turkish elements and words in Egyptian Arabic were examined in terms of phonology, morphology, and semantics. Standard Arabic is not used in Egypt except in newspapers, magazines, books, school books, and newsletters. Egyptian vernacular language (Egyptian / Egyptian Arabic); is the language used in everyday life, when people communicate in the streets, at home, between families, sellers, and buyers, and even at school. Egyptian Arabic is a language that is constantly changing because it gets influenced by other foreign languages. The differences in the language can be traced only by works of some researchers or novels and films. Therefore, my main source is the Mucemu Teymur by Ahmed Teymur, a researcher who is half Egyptian and half Turkish, and some of the other literary works written in Egyptian modern era.