Kadınların işgücüne katılımı ve ekonomik kalkınma ilişkisi: AB ülkeleri örneği
Labor participation of women and economic developmentrelationship: Case of EU countries
- Tez No: 593576
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadınların İşgücüne Katılımı, Ekonomik Kalkınma, Panel Veri Analizi, Female Labor Force Participation, Economic Development, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanmasında işgücü önemli bir üretim faktörüdür. Bir ülkenin toplam işgücü ise çalışabilir durumda olan (15-64 yaş) kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. Kadınların işgücü içindeki payı pek çok ülkede erkeklerin gerisinde kalsa da günümüzde ekonomik kalkınma ile ilgili politikalarda kadınların işgücüne katılımlarını ve verimliliklerini artırmaya odaklanıldığı görülmektedir. Özellikle Avrupa Birliği kadın istihdamının artırılmasına özel bir önem vermekte ve 2020 yılı için kadın istihdamının toplam istihdam içindeki payını %75'e çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda bu çalışma, Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların işgücüne katılımı ve ekonomik kalkınma ilişkisini incelemektedir. Düzenli veri setine ulaşılan 20 Avrupa Birliği ülkesinin 1991-2017 dönemi yıllık verisi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örnekleme ait oluşturulan model panel veri regresyon analizi ile tahmin edilmiştir. Analiz bulgularına göre, ekonomik kalkınma ile kadınların işgücüne katılımı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Analize katılan Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik büyüme ve kalkınma hedefleri doğrultusunda kadınların işgücüne katılımını artıran politikalar uygulamaları önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Labor force is an important production factor in achieving economic growth and development. The total labor force of a country is composed of men and women who are able to work (15-64 years). Although the share of women in the labor force lags behind that of men in many countries, it is seen that today, the policies related to economic growth focus on increasing women's labor force participation and productivity. In particular, the European Union attaches special importance to increasing female employment and aims to increase the share of female employment in total employment to 75% for the year 2020. In this context, this study examines the relationship between female labor force participation and economic development in European Union countries. The annual data of the 20 European Union countries for which the regular data set has been reached constitute the sample of the study. The generated model of the sample was estimated by panel data regression analysis. According to the findings of the analysis, there is a significant positive relationship between economic development and female labor force participation. It is important that the European Union countries participating in the analysis implement policies that increase women's labor force participation in line with their economic growth and development goals.