Aile ve çocuk ilmihallerinin tanıtımı ve din eğitimi açısından değerlendirilmesi
The family and child catechisms evaluation in terms of religious education
- Tez No: 593674
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile, Çocuk, İlmihal, Kitap, Güncelleme, Değerlendirme ve Analiz, Family, Child, Catechism, Book, Update, Evaluation and Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kitaplar insanın eğitimi açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Biçim ve içeriği ise belirlenen kriterlere ve bilimsel ölçütlere muvafık olmalıdır. Bu çalışmanın amacı aile ve çocuk ilmihallerinin tanıtılması ve din eğitimi açısından değerlendirilmesidir. Bu bağlamda hem aile ve çocuk ilmihalleri hem de genel ilmihaller tanıtılmıştır. Alanla ilgili kitaplardan bazıları belli ölçütlerle seçilmiş ve bu kitaplar detaylı analize tabi tutulmuştur. Çalışma, giriş ve dört bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, önemi, problemi, sınırlılıkları, metodu ve amacı ifade edilmiştir. Birinci bölümde kavramsal çerçeve başlığı altında ilmihal kitaplarıyla ilgili dört terim izah edilmiştir. İkinci bölümde ilmihal kitaplarının tarihi seyri ifade edilmiş, belli ölçütlerle seçilmiş genel ilmihal kitaplarının tanıtımları yapılmıştır. Üçüncü bölümde aile ve çocuk ilmihallerine dair yine belli ölçütlerle seçilmiş bazı kitapların tanıtımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise aile ve çocuk ilmihallerine dair içerik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın son bölümünde aile ve çocuk ilmihallerinin nasıl ve ne şekilde oluşturulacağına dair tespit ve tavsiyelere yer verilmiş ve çalışmanın neticesinde elde edilen sonuçlar ifade edilmiştir. Özette de ifade edilmeye çalışılan aile ve çocuk ilmihallerinin hâlihazırdaki durumunun iç açıcı olmadığı eksik yönlerinin geliştirilmesi ve güncellenmesi gerektiği özellikle vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Books are an indispensable element for human education. The format and content should agree with the specified criteria and scientific criteria. The aim of this study is to introduce family and child catechisms and to evaluate them in terms of religious education. In this context, both family and child catechisms and general catechisms are introduced. Some of the books related to the field were selected according to certain criteria and these books were subjected to detailed analysis. The study consists of an introduction and four chapters. In the introduction section; the subject, importance, problem, limitations, method and purpose of the research are stated. In the first chapter, four terms related to catechism books are explained under the title of conceptual framework. In the second chapter, the historical course of the catechism books is expressed and the general catechism books selected according to certain criteria are introduced. In the third chapter, some books about family and child catechisms have been introduced. In the fourth chapter, content analysis of family and child catechisms was carried out. In the last part of the study, the findings and recommendations about how and how to create family and child catechisms are given and the results obtained are presented. In the summary, it is emphasized that the current situation of the family and child catechisms which are tried to be expressed is not heartwarming and the deficiencies should be developed and updated.