Geri Dön

İlköğretim sınıf mekanlarının iç ortam hava kalitesi bakımından değerlendirilmesi

Evaluation of primary school spaces in terms of indoor air quality

  1. Tez No: 593747
  2. Yazar: CEYDA GÜNEYLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA ALTUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132

Özet

21.yy da eğitim ve öğretim süreci eğitim yapılarında sürdürülmektedir. 6-10 yaş ilköğretim (ilkokul ve ortaokul) öğrencileri yaşamlarının çoğunu bu yapılarda geçirmektedir. Öğrenme süreci ile beraber sosyal, psikolojik ve fizyolojik gelişimlerinin devamı eğitim yapılarında gerçekleşmektedir. Eğitim yapılarının kullanıcı konforu ve memnuniyetini sağlanabilmesi için iç mekan çevre kalite değerleri uygun koşullarda olmalıdır. İç mekan çevre kalitesi, görsel konfor, akustik konfor, termal konfor, iç ortam hava kalitesi, elektromanyetik alan ve radyasyon parametrelerinin uygun değerlerde olması ile sağlanmaktadır. Eğitim mekandaki iç ortam hava kalitesi; ısıtma, havalandırma, iklimlendirme sistemlerine, kullanılan yapı-mobilya ürünlerine, mekandaki öğrenci sayısına, mekanın ne amaçla kullanıldığına vb. birçok etkene bağlı olarak olumsuz yönde etkilenmektedir. Katı, sıvı ve gaz halde bulunan maddeler çeşitli yollardan çocukların sağlığını tehlikeye atmakta hastalanan ve bu nedenle devamsızlık yapan çocuklar eğitimleri konusunda olumsuz etkileri olmaktadır. Bu tez çalışması ilköğretim çağındaki çocukların uzun zaman geçirdikleri sınıf ortamlarının iç hava kalitesi bakımından değerlendirilmiştir. Belirlenen konu kapsamında birinci bölümde çalışmanın amacı,.kapsamı ve yöntemi belirtilmiştir. İkinci bölümde.konu ile ilgili çalışmalara yer verilerek çevre, mekan, fiziksel çevre tanımlarına değinilmiş ve görsel konfor, işitsel konfor, termal konfor, iç hava kalitesi, elektromanyetik alan ve radyasyon fiziksel çevre parametreleri verilmiştir. Eğitim yapı ve türleri açıklanarak bu yapıların mimari özellikleri ve eğitim yapıları için belirlenen fiziksel iç çevre parametreleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, elde edilen çalışmalar 4N1K yöntemi ile incelenerek matris tablo haline getirilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde literatür incelemesi sonucunda elde edilen bilgiler incelenerek iç hava kalitesinin uygun olmadığı eğitim yapılarının neden olduğu sağlık, eğitim ve yapı ile ilgili problemler belirtilmiştir. Beşinci bölümde ise çalışma sonunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın amacı fiziksel çevre parametreleri uygun değerlerde olmayan eğitim yapılarının çocuk sağlığı, eğitim süreci ve yapısal sorunlar üzerinde ki etkisini sorgulamak; olumsuz etkileri en aza indirgemek ve/veya yok etmek için gerekli çözüm önerilerini araştırmaktır.

Özet (Çeviri)

21.in the century, the education and training process is continued in the educational structures. Primary (primary and secondary school) students aged 6-10 spend most of their lives in these structures. The continuation of Social, Psychological and physiological development along with the learning process takes place in educational structures. In order to ensure user comfort and satisfaction of the training structures, indoor environment quality values must be in appropriate conditions. Indoor environmental quality, visual comfort, visual comfort, thermal comfort, indoor air quality, electromagnetic field and radiation with suitable values of the parameters are provided. Education indoor air quality; heating, ventilation, initialization systems, building and furniture products used, the number of students in the space, what purpose the space is used, etc. it is negatively affected due to many factors. Solid, liquid and gaseous substances endanger the health of children in various ways and therefore have negative effects on the education of children who become ill and who are absent. This thesis was evaluated in terms of indoor air quality of classroom environments where children of primary school age spend a long time. The purpose of the study in the first part within the scope of the subject determined,.the scope and method are specified. In the second section.visual comfort, auditory comfort, thermal comfort, indoor air quality, electromagnetic field and radiation physical environment parameters were given. The architectural features of these structures and the physical internal environment parameters determined for the educational structures are explained by explaining the educational structures and types. In the third section, the literature review was conducted and the results were examined using the 4N1K method and The Matrix was tabulated. In the fourth part of the study, the information obtained from the literature review was examined and the problems related to health, education and structure caused by educational structures where indoor air quality is not suitable were stated. In the fifth section, the data obtained at the end of the study were evaluated and suggestions were made for future studies. The aim of this study is to investigate the impact of educational structures that do not have appropriate physical environment parameters on children's health, educational process and structural problems; to investigate the solutions necessary to minimize and/or eliminate adverse effects.

Benzer Tezler

  1. İlköğretim sınıf tasarımında algıya bağlı parametrelerin değerlendirilmesi ve tasarıma yönelik öneriler

    Assessment of the perception-linked parameters in primary school classroom design and the recommendations on their design

    HATİCE DERYA ARSLAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    MimarlıkSelçuk Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KERİM ÇINAR

  2. İlköğretim yapılarında serbest zaman etkinliği ve iç mekan tasarımı

    Leisure aktivity and interior design in primary education building

    MERYEM KILIÇ AKSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    İç Mimari ve DekorasyonKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İç Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞENGÜL YALÇINKAYA

  3. Yukarı Göksu Havsası'nın coğrafyası

    Geography of upper Göksu river basen

    NADİR ÇOMAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    CoğrafyaMarmara Üniversitesi

    Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAMAZAN ÖZEY

  4. Kentsel mekan içerisinde yer alan yeşil alanların değerlendirilmesi: İstanbul-Ümraniye örneği

    Evaluation of green system existing in urban residence; İstanbul-Ümraniye sample

    SÜLEYMAN KARALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. AYŞE SEMA KUBAT

  5. İlköğretim okulu binalarının fiziksel özellikler bakımından değerlendirilmesi

    Assessment of primary school buildings for their physical properties

    EMEL TERZİOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YÜKSEL KAVAK